Přidat na Seznam.cz



Pilnáčkova továrna se mění. S novou fasádou na moderní objekt

9. května 2015 21:16. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, PROJEKTY

Nová Pilnáčkova továrna

Určitě jste si už všimli, pokud projíždíte zrovna kolem, že se postupnými krůčky mění areál Pilnáčkovy továrny. V hluboké minulosti továrna sloužila na výrobu mýdla, svíček i voňavek. Následně se z mydláře Pilnáčka stal starosta Hradce, který převzal funkci po Ulrichovi a pokračoval v budování města. Za jeho éry vznikla řada budov, například hlavní nádraží, krajský soud, dnešní lékařská fakulta i městské lázně. Nyní se bývalá továrna proměňuje na moderní budovu. Výsledkem má být multifunkční objekt, kde se skloubí služby, restaurace, kavárny, obchody, kanceláře, ateliéry, ale i výroba.

„Mýdlové bubliny se už do areálu nikdy nevrátí. Pro budovy hledáme novou náplň a postupně je opravujeme, naším cílem je areál proměnit v multifunkční objekt s nezaměnitelným kouzlem místa,“ tak vidí budoucnost společnost, která nyní vlastní objekt.

Vlastníkem je Olga Řeháčková, dcera posledního z řady Josefů Pilnáčků, která správu svěřila svému synovi.

„Cílem snažení je budovy znehodnocené přiléhajícím nadjezdem v Okružní ulici změnit vnitřně tak, aby je bylo možné plnohodnotně využívat. Upravit dvory a okolí budov, vytvořit příjemný veřejný prostor. Areál by měl sloužit jako multifunkční objekt, hlavními nájemci by měli být poskytovatelé služeb, restaurace, kavárny, obchody, kanceláře, ateliéry, v menší míře výroba a garáže. Nezastavěné pozemky zkultivovat výstavbou prodejny a parkoviště,“ uvádí se.

Mezi nájemci jsou dnes například restaurace U Pilnáčka, sportovní prodejny, laser game, klub a bar La Fabrique, prodejna šperků, taneční studio a další. Vedle by měla vyrůst zřejmě i diskontní prodejna s parkovištěm.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU