Přidat na Seznam.cz



Komunální volby

Obyvatelé Hradce Králové v pátek a sobotu rozhodovali o budoucím složení zastupitelstva města, které dosud tvořila většina tzn. 19 zastupitelů ze strany ODS. Ta získala předtím přes 42 % hlasů. V letošních volbách kandidovalo 12 stran, o jednu více než v minulých. Situace o tom, jak by mohlo vypadat budoucí zastupitelstvo byla dost nejasná. Všeobecně se očekávalo výrazné oslabení ODS, posílení ČSSD a lokálních stran z Hradce a otázkou zůstávala pozice nových stran TOP09 a VV.

VOLBY 2006:
Výsledky:

Volby 2006

Minulé složení zastupitelstva:

Minulé složení zastupitelstva

VOLBY 2010:
Celkové výsledky: sečteno 100 % hlasů, volební účast 45,24 %

Volby 2010 - Celkové výsledky

Konečné složení zastupitelstva:

Nové složení zastupitelstva

Volby vyhrála ČSSD, šanci na vytvoření koalice mají naopak středopravicové strany

Komunální volby v Hradci Králové poprvé od roku 1994 vyhrála ČSSD. Pro tuto stranu je to velké volební vítězství, protože Hradec byl vždy takzvanou baštou ODS. Ta přesvědčivě vyhrávala každé komunální volby s velkým náskokem před ostatními strany. V těchto volbách se obecně očekávalo, že ODS oslabí a ČSSD možná naopak poprvé vyhraje. Pro ODS to není dobrá vizitka z posledních 4 let vládnutí na hradeckém magistrátu, protože oslabila o 27 % a ztratila 13 zastupitelů. Nejvíce na toto rapidní oslabení má vliv špatně nastavený parkovací systém, špatná komunikace s občany a další kroky, které se občanům ve městě nezamlouvají.

ČSSD sice v Hradci vyhrála, ale pravicové, středové a nezávislé strany naopak mírně posílily a mají tak větší možnost vytvořit koalici na magistrátu města. Jedná se o ODS, TOP09, Hradecký demokratický klub (HDK) a Volba pro město (VPM). Dohromady tyto čtyři strany získávají 19 hlasů, tedy těsnou nadpoloviční většinu. Šance na vytvoření této koalice je velmi vysoká.

Kdo se stane primátorem?

Právě probíhají povolební vyjednávání a je otázkou, kdo usedne do primátorského křesla. Největší šanci na tento post má bývalý primátor Ing. Martin Dvořák, také MUDr. Zdeněk Fink nebo Ing. Pavla Finfrlová. Pokud by se podařilo sestavit koalici i vítězné ČSSD, tak má šanci na tento post i Ing. Hana Orgoníková.

Jmenný seznam zastupitelů

Nové strany v zastupitelstvu

Na magistrát se dostala trojice nových stran. Jsou to TOP09, Změna pro Hradec (Strana zelených a Nezávislí) a Doma v Hradci (koalice KDU-ČSL a SNK-ED). Do zastupitelstva se dostali všichni lídři těchto stran. O dva hlasy více než v předchozích volbách si polepšil Hradecký demokratický klub a o jeden hlas víc má Volba pro město. Neúspěchem je výsledek strany Věci Veřejné, která získala pouze 3,76 % a nezískala dle výsledku žádného zastupitele. Tato strana měla dokonce na plakátu neexistující kandidátku.

zdroj: www.volby.cz, foto: www.ct24.cz


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU