Přidat na Seznam.cz



V Hradci se rýsuje středopravá koalice 5-ti stran

19. října 2010 13:50. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, KRIMI, POLITIKA

Komunální volby

Je již skoro jasné, že v Hradci Králové na další čtyřleté období vznikne koalice složená z ODS + HDK + TOP09 + VPM a uskupení Doma v Hradci (KDU-ČSL, SNK-ED). Takto složená koalice bude mít ve 37 členném zastupitelstvu pohodlnou většinu 21 hlasů. S vítěznou ČSSD neměly tyto strany velký zájem vyjednávat a skončí nejspíš v opozici. Opakuje se tak scénář i z jiných velkých měst v ČR, kdy vítězná strana skončí v opozici. Primátorem města by se mohl stát MUDr. Zdeněk Fink, který dostal ze všech zastupitelů nejvíce hlasů.

Současný primátor Otakar Divíšek skončí 9. listopadu, kdy bude svoláno první ustavující zastupitelstvo nově zvolených zastupitelů a o den později, pokud se podaří dojednat všechna personální obsazení, by měl být znám nový primátor i jeho náměstci. Zdeněk Fink, největší kandidát na post primátora, získal 7 275 hlasů. Přes 7 tisíc hlasů dostala také Hana Orgoníková z ČSSD.

Nově utvářená koalice měla první oficiální jednání v pondělí večer a dohodla se, že bude pokračovat v jednáních pouze těchto pěti stran a nikoho dalšího již kontaktovat nebude. Další společné jednání proběhne ve středu. ČSSD tak v této chvíli stojí mimo hru. „Očekávala bych od lidí, se kterými jsme vedli jednání, že v první řade budou hovořit s námi a očekávám, že se ty středopravé strany ozvou,“ sdělila pro Český rozhlas Hradec Králové Hana Orgoníková, kterou výsledek z večerního jednání překvapil. Martin Dvořák z VPM naopak pro Mladou frontu uvedl, že se shodli na jednadvaceti členné koalici a zavázali se k tomu, že již nebudou jednat z žádnou další stranou, pokud nenarazí na nějaký nepřekonatelný problém, který by dohodnutou spolupráci mohl překazit.

zdroj: www.rozhlas.cz foto: www.ct24.cz


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU