Přidat na Seznam.cz



Hradci zřejmě hrozí trest za rasismus

27. října 2010 0:13. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, FC HRADEC KRÁLOVÉ, SPORT

FC Hradec Králové

Ze zasedání disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu vyplynulo, že „disciplinárka“ zahájila s klubem FC Hradec Králové disciplinární řízení, z důvodu rasistických projevů jejich diváků na hráče černé pleti, který nastoupil za Mladou Boleslav. Rychlonohý záložník Alex Mendy, který hraje za Boleslav a pochází z Francie, několikrát v utkání svými kličkami zamotal hlavu hráčům hradeckého klubu. Mendy byl v tomto utkání snad nejlepším hráčem hostujícího týmu. Fanoušci při zápase řvali obvyklý pokřik „černá-bílá“ a to se jistě nedá spojovat s rasismem.

Po problémech hradeckého klubu s několikrát překročenou kapacitou stadionu si na Českomoravském svazu zřejmě opět vytvořili umělou kauzu. Při zápase s Mladou Boleslaví totiž nikdo žádné rasistické pokřiky ani v menším náznaku nezaznamenal a i naše redakce, která sledovala zápas, se to dozvěděla až z tisku. Na odpovědích fanoušků na oficiálních stránkách klubu je toho celkem jasný důkaz, že fanoušci nekřičeli na Mendyho, ale na špatná rozhodnutí sudího Jiřího Jecha. Proto se na něj ze stadionu ozýval tradiční pokřik, který zaznívá i na jiných stadionech, a to „černá sv*ně“. Za evidentní faul, po kterém by měla přijít minimálně žlutá karta, zůstalo opět jen u napomenutí dotyčného hráče. Sudího Jiřího Jecha již několikrát komise potrestala pro hrubé chyby v zápasech v minulých ročnících, naposledy na jaře 2010.

Pokud fanoušci pískali na Mendyho, když fauloval či zahrál rukou, tak je to jenom normální projev, který se takto hodnotí u všech hráčů. Neznámý fanoušek v sekci Lev odpovídá oficiálního klubového webu zareagoval slovy: „…připadá mi, že jakmile se na hřišti objeví hráč tmavé pleti, tak jakýkoliv projev nevole z hlediště se začíná automaticky spojovat s rasismem a je úplně jedno k jaké situaci se to vztahovalo…,“ uvedl. Českomoravský fotbalový svaz by měl možná více řešit zkvalitnění upadající Gambrinus ligy než neustále prověřovat provinční klub z Hradce. Možná i samotný Alex Mendy se o rasismu dozvěděl také až z tisku.

Pokud se nějaký hmatatelný náznak rasismu přeci jenom prokáže je nutné postupovat v souladu s disciplinárním řízením a udělit klubu trest, aby se toho příště někteří fanoušci vyvarovali, pakliže podporují svůj klub.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí