Přidat na Seznam.cz



Koalice v HK

Hned druhé jednání široké koalice s ČSSD skončilo neúspěšně. Vedení hradecké ODS totiž nepřijalo nabídku na vytvoření společné koalice s TOP 09, Doma v Hradci, Změny pro Hradec a ČSSD. Navrhuje vrátit se k vyjednávacímu týmu středo-pravicové koalice. Podle předsedy Pavla Staňka je ODS připravená dále jednat a hledat takové odpovědné řešení, které nebude uspokojovat pouze osobní ambice jednotlivých politických subjektů. Stejně tak, jako ODS, dále o společné koalici už neuvažuje ani uskupení Doma v Hradci a vrací se k návrhu středopravé koalice.

„Vyzýváme TOP 09 k návratu k jednacímu stolu o středopravé koalici. Široké vedení hradecké ODS jasně deklarovalo, že chce vyčerpat všechny možnosti k tomu, aby v novém volebním období byla ve vedení města Hradce Králové zastoupena především pravice“ uvedl po jednání Oblastní rady ODS předseda Pavel Staněk. Lídr TOP 09 Richard Nádvorník tuto možnost, ale hned vyloučil. Zároveň nastínil, jak bude vypadat jednání nového zastupitelstva, které se uskuteční v úterý 9. listopadu. „Zastupitelé složí slib a potom by bylo vhodné, aby se zastupitelé domluvili, že nepřistoupí k volbě primátora a během deseti dnů se svolá další zastupitelstvo. Mezitím bude čas na další jednání, například o této široké koalici, kterou vnímáme jako podstatně lepší variantu, než která byla předtím“, řekl pro ČRo Hradec Králové.

V tuto chvíli v Hradci figurují dvě silná koaliční uskupení:

Středopravá koalice: ODS + HDK + VPM + Doma v Hradci = 17 zastupitelů

Široká koalice: ČSSD + TOP 09 + Změna pro Hradec = 15 zastupitelů

Bez koaličního potenciálu: KSČM = 5 zastupitelů

Pokud některá ze stran neustoupí, a toho se asi nedočkáme, volby s tímto rozložením zřejmě skončí v patové situaci. Žádná koalice nezíská většinu bez podpory Komunistické strany Čech a Moravy. S tou se, ale žádná ze stran do vyjednávání pustit nehodlá.
Jak se budou vyvíjet další jednání možných koalic je v tuto chvíli ve hvězdách.

Pozn.: Hvězdárna a planetárium na Novém Hradci nabízí i v listopadu večerní pozorování (jen při jasné obloze), a pokud by tato informace opravdu byla ve hvězdách, můžete se pozorování zúčastnit každou středu, pátek a sobotu od 20:30 hod.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 020

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí