Přidat na Seznam.cz



Zdeněk Fink

Z volby nového vedení města se pomalu stává v Hradci hit posledních týdnů. Tak problematická situace, která ve městě panuje je pro smích i sousedním Pardubicím. Všichni už vědí, že v Hradci vedle sebe existují dvě menšinové koalice z nichž ani jedna nedisponuje nadpoloviční většinou hlasů. Jako samostatný element vedle nich stojí KSČM s 5 hlasy, od které podporu žádná z koalic nežádá. Tato situace ve městě převládá již od 1. listopadu, když rozjetou středopravou koalici náhle opustila TOP 09. Ta disponuje 4 hlasy a je údajně rozdělená na dvě poloviny. Jedna podporuje ČSSD a druhá ODS.

Jednání mělo dnes přeci jenom jiný nádech než tři předešlá, protože se alespoň středopravá koalice pokusila zvolit primátora tzv. na divoko, bez jisté nadpoloviční většiny. Jednání se zúčastnilo 35 ze 37 zastupitelů. Na tak důležitém jednání nebyl Ivan Vodochodský (VPM), který asi zřejmě natáčel další díly „Prima vařečky“ a divadelník Jakub Krofta (HDK). Pokud by byli přítomni, možná by se jejich kandidáta Zdeňka Finka podařilo zvolit. Ten ve svém projevu k volbě primátora vyjádřil velkou podporu zejména novému fotbalovému stadionu, přestavbě zimního stadionu a aby se podařilo udržet financování sportu, kultury, hromadné dopravy a všech věcí, které již ve městě dobře fungují. Vyjádřil se také k projektu záchranářského centra na letišti, které se neuskuteční, což je pro město velkou ranou. Na závěr projevu také zmínil, že ani 20 let po revoluci Hradec nedosáhl původního renomé, které mělo město v 1. pol. a části 2. poloviny 20. století. Nedávno odhalená socha bývalého starosty Ulricha tomu také příliš nepomohla, dodal.

Samotná volba primátora byla trochu zamotaná. V první volbě bylo odevzdáno 17 platných hlasů a pro nadpoloviční většinu chyběly 2. Byly i nějaké neplatné hlasy, a proto se rozhodli zastupitelé zkusit hlasovat podruhé. V druhé volbě však Zdeněk Fink dostal pouze 16 platných hlasů. Primátor opět zvolen nebyl. Poté si zastupitelé odhlasovali přerušení na 28. prosince 2010. Ze sálu se ozývalo bučení a rozhořčení lidí nad předvedenou fraškou.

Hradec je v republice poslední velké město, které ani po dvou měsících po volbách nemá nové vedení. Už se zdálo, že se ČSSD překvapivě připojí k středopravé koalici, ale včera v pozdních večerních hodinách tento návrh definitivně padl. „Ta koalice je ve formátu VPM, HDK, ODS, což jsou strany, které zde byly minule a i předtím, a přistupuje k ní pouze Doma v Hradci a my bychom byli těmi, kteří souhlasí s tím, co se zde dělo předchozích osm let,“ uvedla pro ČRo Hradec Králové šéfka místní ČSSD Hana Orgoníková.

Po předchozím neúspěšném hlasování zastupitelstva jsme tipovali, že pokud se nic výrazného nestane, tak ani 14. prosince primátor zvolen nebude, a tak se také stalo. Pokud se tedy opět nic výrazného na politickém poli v Hradci nestane, nebude zvolen primátor ani 28. prosince na dalším zasedání. Na tomto zasedání se dá tušit třeba i nízká účast, protože je to doba svátků a dovolených na horách. S největší pravděpodobností z toho bude opět jen další díl nekonečného seriálu o volbě vedení města v Hradci Králové, který dostává nový rozměr.

Snad jedinou možnou variantou, která by se dala nyní zvážit by byla koalice uspořádaná ze stran:

ODS + ČSSD + HDK + Doma v Hradci + (Změna pro Hradec nebo TOP 09)

Tato koalice disponuje v základu 21 hlasy a pokud by se připojila i Změna pro Hradec (23 hlasů) nebo TOP 09 (25 hlasů) měla by tato koalice vyhráno. Otázkou však zůstává, jestli nebude lepší přerušovat jednání ještě další 3 roky, než se pokusit o nemožné – konečně se domluvit.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU