Přidat na Seznam.cz



Nízkopodlažní kloubové trolejbusy se představí 4. dubna

18. března 2011 3:00. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, DOPRAVA, KRIMI

Škoda 31Tr

Na začátku března dorazil do Hradce na speciálně upraveném a dlouhém kamionu první nízkopodlažní kloubový trolejbus. Jeho délka je skoro 19 metrů. Je tedy zhruba o 1,5 m delší než současné kloubové trolejbusy. V porovnání s jeho staršími kolegy je také prostornější. Do nynějších kloubových trolejbusů se vejde 45 lidí na sezení a 100 na stání. V tom novém najde místo na sezení 52 lidí a na stání pojme až 111 lidí. Dopravní podnik očekává příjezd všech 11 objednaných trolejbusů do konce měsíce. Na linkách č. 1 a 2 vyjedou s prvním dubnovým pracovním týdnem.

Dopravní podnik veřejnost seznámí s novými trolejbusy v pondělí 4. dubna na Terminálu hromadné dopravy, kde si je budou moci všichni detailně prohlédnout z venku i zevnitř. Hradec Králové se stane 1. městem v České republice a ve světě, kde se tyto nové trolejbusy uvedou do normálního provozu. Čeká na ně dlouhá každodenní trasa z Terminálu až po stoupání na vyvýšený Nový Hradec Králové.

Nové trolejbusy přispějí svým moderním designem, nižší hlučností, snížené spotřebě elektrické energie a v neposlední řadě také pozitivním dopadem na životní prostředí k image krajského města, které má nejenom kvalitní a moderní architekturu, ale také skoro 100 procent celého vozového parku městské hromadné dopravy v bezbariérovém nízkopodlažním provedení. Dopravní podnik města Hradec Králové je v Česku ze všech měst v obnově vozového parku nejdále.

Trolejbusy s označením 31Tr pocházejí z východočeské společnosti SOR Libchavy, která dodává karoserii vycházející z autobusu SOR NB 18. Tu později Škoda Electric zkompletuje a dodá ji potřebnou elektrickou výzbroj. Tím vznikne nový trolejbus.

Obnova vozového parku je spolufinancována Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

zdroj: www.hkcity.cz, www.mmhk.cz, www.dpmhk.cz, www.wikipedia.cz / foto: www.skoda.cz


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí