Přidat na Seznam.cz



CIAF 2011

První zářijový víkend patří v Hradci tradičně letadlům. V pořadí již 18. letecký den CIAF, který už za dva roky bude slavit 20 let své existence. Do Hradce dorazili již první účastníci. V úterý odpoledne přiletěla, z leteckého dne SIAF ve Slovensku, lotyšská skupina Baltic Bees na čtyřech strojích L-39. Jejich letadla se pyšní kamufláží včelek a mají v Hradci svoji premiéru. Dorazí také polská skupina Bialo-Czerwone Iskry se sedmi stroji, ta v Hradci naposledy vystupovala v roce 2009. A v neposlední řadě také tradiční účastníci leteckých dnů z francouzského Dijonu – Breitling Jet Team se sedmi stroji L-39 Albatros.

V Hradci se tak po dlouhé době představí tři akrobatické skupiny na proudových strojích. V letových ukázkách se ukáží i další hlučné stroje. Z Dánska F-16, ze Slovenska MiG-29, ze Srbska J22 Orao a G4 SuperGaleb, z Rakouska Eurofighter Typhoon a z České republiky L-159 Alca, L-29 a JAS-39 Gripen.

Kromě stíhaček diváci v letové ukázce uvidí ještě například raritní kousek a poslední letuschopný dopravní letoun Douglas DC-2 z Nizozemska. Kapacita letadla je 14 cestujících. Představí se také čtyřčlenná skupina na vrtulových strojích Flying Bulls v typickém nátěru Red Bull. Ve vzduchu budou ještě k vidění další vrtulové stroje, vrtulníky a kluzáky, ale ty už nejsou tak divácky atraktivní jako zbylá technika.

Na statice bude k dispozici CASA C-295, proslavená „výhodným“ nákupem ze Španělska. Také sovětský dopravní letoun Jakovlev Jak-40 českého letectva pro zhruba 30 cestujících. Dále An-26 v srbských barvách, německá stíhačka Panavia Tornado a čtyři britské Hawky. USA pošle jeden menší dopravní tryskáč a na statice by se mělo objevit také trio památných sovětských stíhaček Su-25, MiG-21 a MiG-15, které již delší dobu stojí na ploše hradeckého letiště.

Brány letiště se otevřou v sobotu a v neděli od 8 hodin. Letový provoz začne v 11 hod. a skončí kolem páté hodiny odpolední. Vstupné na akci je 300,- Kč, děti do 15 let a držitelé ZTP mají na CIAF vstup zdarma. Pro dopravu na letiště můžete použít individuální dopravu autem nebo využít mimořádných autobusových spojů z Terminálu HD a Moravského Předměstí, ale se speciálním tarifem.

Podle meteorologů by mohlo vyjít konečně i počasí, které je pro tyto akce nesmírně důležité. Předpověď na páteční přílety sice hlásí polojasno až oblačno s možností deště, ale na sobotu a neděli by mělo být prý už jen skoro jasno, polojasno občas se zvětšenou oblačností a teploty se budou pohybovat kolem 21 až 25°C.

Změna: Místo akrobatické skupiny Iskry přiletí akrobatická skupina Orlík se sedmi letouny a také CASA C-295 na statickou ukázku. Ze Slovenska kromě dvou letadel MiG-29 má dorazit také 2x L-39, zřejmě v barvách zaniklé skupiny Biele Albatrosy.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 020

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí