Přidat na Seznam.cz



Přírodovědecká fakulta

Univerzita Hradec Králové má dobrou perspektivu pro další investiční rozvoj v následujících letech. Vláda ČR schválila materiály investičního rozvoje vysokého školství pro další roky a Univerzita Hradec Králové v něm má obsaženy dvě velké akce. První z nich je stavba pavilonu Přírodovědecké fakulty v lokalitě Na Soutoku. U současných dvou budov tedy začne vyrůstat třetí (po úplném dokončení kampusu zde budou stát 4 budovy + objekt pro sport). Druhou akcí univerzity je oprava pláště budov v samotném centru města Hradec Králové, v městské památkové zóně, na náměstí Svobody.

Nový objekt připravované Přírodovědecké fakulty nabídne moderně vybavené laboratoře pro biology, fyziky i chemiky k dalšímu rozvoji jejich vědeckého zaměření. Příkladem může být výzkumná aktivita odborníku z fakulty ve spolupráci s hradeckými kardiochirurgy na moderních metodách měření šíření pulsní vlny lidským tělem. Pomocí evropských projektů bude fakulta vybavena technikou pro molekulární biologii.

V minulých letech univerzita vynaložila několik milionů na přípravu této investiční akce, nyní zbývá dokončit projektovou dokumentaci a následně vyhlásit výběrové řízení. Pokud vše půjde jak má, bude stavba zahájena na podzim 2012. Náklady na výstavbu budovy jsou celkem plánovány na 428 mil. Kč.

Nové fasády budov v centru jsou také obsaženy ve zmiňovaném vládním materiálu. V budovách sídlí dvě již tradiční součásti univerzity: pedagogická a filozofická fakulta. Budova Pedagogické fakulty je památkově chráněna a přístup k této opravě proto bude ze strany univerzity nanejvýš pečlivý. Jelikož oběma objektům již dosloužila dřevěná okna a omítka na mnoha místech je nejen nevzhledná, ale hrozí i pádem, rozhodla se univerzita usilovat o prostředky právě na tuto opravu, jejímž předmětem by mělo být i restaurování soch a dalších uměleckých prvků na budovách. Celkové náklady se odhadují na téměř 70 milionů korun.

Univerzita získala oba objekty do svého majetku před několika lety bezúplatným převodem od města. Navíc získala evropské prostředky k odstraňování bariér práce i studia, jejichž prostřednictvím budou do obou budov vestavěny výtahy pro handicapované studenty. V tomto případě však univerzitu čeká ještě dlouhá cesta, při níž bude ve spolupráci s památkáři hledat co možná nejšetrnější vestavbu tak, aby byly splněny nároky památkové ochrany a péče.

Podobné články: Univerzita Karlova vybuduje v Hradci nový kampus

zdroj: tisková zpráva UHK


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU