Přidat na Seznam.cz



Dálnice D11 až k Hradci by se mohla dokončit v roce 2012

27. září 2011 18:15. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, DOPRAVA, PROJEKTY

Dálnice D11 u Dobřenic

Této zprávě asi málokdo uvěří. Termínů dokončení dálnice D11 přímo až do Hradce bylo už mraky. V této chvíli a v této konstelaci příznivých vlivů je její dokončení však nejblíže, co kdy bylo. Potřebné pozemky pro dostavbu dálnice D11 má stát získat do letošního listopadu, archeologický průzkum by měl začít v příštím roce. Dostavění necelých tří kilometrů by mohlo začít na konci příštího roku. Už to vypadalo, že se o rok nebo o dva výstavba opozdí kvůli nedostatku financí. Ministr dopravy Pavel Dobeš na poslední chvíli získal další 4 mld. do rozpočtu, které použije pro dostavbu D11. Z Hradce až do Prahy by se mohlo jezdit už v roce 2012.

„Dohoda s paní Havránkovou, majitelkou potřebných pozemků, pro dostavbu dálnice k Hradci platí a nyní je na tahu pozemkový fond. Stát má pozemky získat do dvou měsíců. V příštím roce v této trase začne archeologický průzkum. Dotažení dálnice k Hradci považuji stejně jako ministerstvo dopravy za prioritu: dostavba ke krajskému městu otevírá další reálnou možnost stavět dál k Jaroměři,“ uvedl královéhradecký hejtman Franc.

V projektu dostavby posledního 2,5 km se počítá s výstavbou velké kruhové křižovatky v hradeckých Kuklenách podle původního plánu. „Umístění této křižovatky v blízkosti moderního sídla hasičů a záchranářů je pro rychlé zásahy složek integrovaného záchranného systému na dálnici určitě příznivější,“ doplnil hejtman Franc.

Pro všechny motoristy je to velmi dobrá zpráva a zároveň naděje, že by se konečně po 35 letech od prvního položení základního kamene, mohlo jezdit z Prahy až do Hradce, jak bylo původně plánováno.

Ministr dopravy Pavel Dobeš tak díky sehnaným 4 miliardám zachránil dostavbu D11 v nejbližším možném termínu. Tato stavba je totiž ze všech aktuálních staveb nejprioritnější. Pokud by se totiž finance nepodařilo najít, mohlo by se po dálnici jezdit až kolem roku 2014. Nejaktivnější byl v otázce dokončení D11 Královéhradecký kraj, který vedl četná jednání na ministerstvu.

V následujícím roce by měla také pokračovat příprava a výkupy pozemků pro výstavbu rychlostní silnice R35 mezi Opatovicemi a Holicemi. Předpokládá se, že by se v tomto úseku mohlo začít stavět v letech 2014 až 2015.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU