Přidat na Seznam.cz



Hradec bude v roce 2012 hlavně investovat, má na to miliardu

22. prosince 2011 2:20. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY, KRIMI, POLITIKA, PROJEKTY

Magistrát města

Zastupitelstvo na svém posledním zasedání schválilo rozpočet, který počítá s příjmy ve výši 2,32 mld. Kč a s výdaji ve výši 2,45 mld. Kč. Plánované investice mají ve schváleném rozpočtu dosahovat 977 mil. Kč. Hradec si taky peníze půjčí, vezme si úvěr ve výši 350 mil. Kč. Hradec v rozpočtu také očekává, že v příštím roce obdrží za prodej pozemků v Malšovicích společnosti ECE 308 mil. Kč. Tyto peníze poté město využije k financování fotbalového stadionu. Už teď se dá ale říct, že ne všechny peníze na investice město využije. Zrovna fotbalový stadion se má podle posledních zpráv začít stavět až někdy v roce 2013.

V příjmové složce rozpočtu uděláme malý výběr z příjmů, které v následujícím roce Hradec očekává. Jsou to příjmy od ECE (308 mil. Kč), poplatky ze psů (4 mil. Kč), poplatky z komunálního odpadu (40 mil. Kč), poplatky z provozování hracích automatů (10 mil. Kč), z nájmů za byty (35 mil. Kč) a nebytové prostory (40 mil. Kč), platby od ISP (2 mil. Kč), za prodej nemovitostí (202 mil. Kč) a dotace z IPRM (185 mil. Kč). To je výběr těch nejzajímavějších příjmů v rozpočtu města.

Nyní se zaměříme na výdajovou stránku. V běžných výdajích nechybí například dotace na provoz MHD, která bude v příštím roce 158,5 mil. Kč. Školství (tzn. mateřské školy, základní školy, základní umělecké školy, dům dětí apod.) dostane na svůj provoz 97,1 mil. Kč. V kapitole odboru památkové péče je vyčleněno 300 tis. Kč na přípravu podkladů a prezentací Hradce pro jeho možné zapsání do světového kulturního dědictví UNESCO.

Hradec ale chce v příštím roce hlavně investovat. Vyčlenil na to také skoro necelou miliardu, i když už teď se ví, že všechny peníze na investice se vyčerpají až třeba v příštích letech. Začněme u Dopravního podniku, tam se plánuje nová čekárna na zastávce Svobodné Dvory – Chaloupky, také další dotace na rekonstrukci zastávek a na výměnu trakčního vedení v ulici S. K. Neumanna a Dukelská je vyčleněno 9,5 mil. Kč. Nové trakční vedení se plánuje v souvislosti s přestavbou nám. 28. října.

Na připravovaný nový územní plán je vyčleněno 5,5 mil. Kč. Opravovat se mají i některé komunikace. Jednou z nich je například úprava křižovatky U Husa, která dostane 20,7 mil. Kč. Také by se pomalu mělo začít s rekonstrukcí Velkého náměstí a s náměstím 28. října, na které je v rozpočtu vyčleněno necelých 28 mil. Kč. Většina investičních staveb je štědře dotována z fondů Evropské unie, takže Hradec nemusí vynakládat takové prostředky. Jen zmiňované nám. 28. října dostane na svoji přestavbu přes 80 procent finančních prostředků z EU. Nový chodník s cyklostezkou má vyrůst v ulici Jana Černého ve Věkoších. Za zimním stadionem vyroste přes Orlici lávka pro pěší.

Započít by měla také obnova Bílé věže, která by měla dostat opět svoji bílou barvu. Hlavní etapa rekonstrukce by pak měla běžet o rok později. Vedle hradecké hvězdárny má v létě začít vznikat nové digitální planetárium, jeho financování má na starosti Královéhradecký kraj. Dále jsou v investicích zahrnuty i dostavba sportovní haly Třebeš, hřiště na Slavii (70 mil. Kč), hřiště ve Farářství (36 mil. Kč), víceúčelové hřiště v Březhradě, rekonstrukce Šimkových sadů (49 mil. Kč), výstavba MŠ Podzámčí v lokalitě Labská louka (25 mil. Kč), rekonstrukce hasičské zbrojnice v Plačicích a další investiční akce. A v neposlední řadě je v rozpočtu také připraveno 251 mil. Kč na výstavbu fotbalového stadionu.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU