Přidat na Seznam.cz



Základna hasičského polygonu

Projekt Národního centra pro krizovou připravenost a výcvik složek integrovaného záchranného systému na letišti v Hradci Králové stále žije. Klíčovou informaci, která je rozhodující pro budoucí rozvoj celého areálu hradeckého letiště sdělil při návštěvě Královéhradeckého kraje ministr vnitra Jan Kubice. S projektem se nyní počítá v období 2014 – 2018, většina prostředků by měla jít z evropských fondů. Oproti původním plánům se musel projekt o třetinu uskromnit a tím bude i levnější. Nepočítá se například s ubytovacím zařízením, to mají zajistit hotely ve městě. Nepočítá se ani s polygonem pro výcvik řidičů.

„Projekt polygonu v Hradci Králové by měl být zkrácen finančně zhruba o jednu třetinu. Projekt se posunuje na období 2014-2018 a můžu vám garantovat, že ten projekt bude v Hradci, nemůže být nikde jinde,“ řekl ministr vnitra Jan Kubice na návštěvě Královéhradeckého kraje.

Slova ministra vnitra jsou příznivou zprávou i pro hradecké letiště. To se po otřesu v jeho vedení také musí uskromnit a bude působit v tzv. udržovacím režimu. Vedení města před časem uvedlo, že si počká až jak dopadne projekt Integrovaného záchranného systému a po roce 2014 se rozhodne, jaký kurz letiště nabere, jestli zůstane ve stávající podobě, rozšíří se o byznys lety, nebo vznikne prostor pro charterové lety do zahraničí.

Hradec Králové byl vybrán jako nejlepší možnost pro sídlo připravované Akademie Hasičského záchranného sboru ČR. Má výhodnou polohu z hlediska dopravní dostupnosti z celé republiky, je zde možnost spolupráce s odborníky z vysokých škol v regionu a v neposlední řadě nezbytná navazující infrastruktura.

Akademie Hasičského záchranného sboru ČR vznikne v části bývalého vojenského areálu v Hradci Králové s navazujícím regionálním letištěm, jehož některé prostory nejsou v současnosti využity. Projekt tak přispěje nejen ke zlepšení připravenosti státních institucí, představitelů měst a obcí, krizových štábů a složek IZS na řešení mimořádných událostí a krizových stavů, ale výrazně napomůže i revitalizaci místa a sociálně-ekonomickému rozvoji města Hradec Králové. Přispěje také ke zvýšení zaměstnanosti v regionu a současně podpoří rozvoj podnikatelské sféry.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU