Přidat na Seznam.cz



V Hradci vrcholí festival Divadlo evropských regionů

24. června 2012 22:52. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, FESTY, VOLNÝ ČAS

Pavla Tomicová ve hře Koule

Již po osmnácté žije Hradec Králové divadlem. Mezinárodní festival Divadlo evropských regionů, který pořádá Klicperovo divadlo, Divadlo Drak a sdružení Poco a Poco animato, nabízí i letos to nejlepší z činoherního, alternativního i loutkového divadla. V pátek byl festival slavnostně zahájen hrou Podzemní Blues, ve které se představil také Bolek Polívka. Poté následovalo představení Klicperova divadla s prostým názvem Koule, ústřední roli vrhačky koulí zde ztvárňuje neopakovatelná Pavla Tomicová. Festival potrvá ještě 6 dnů, během nich se představí herci například z divadel Husa na Provázku nebo divadla Na Zábradlí.

O víkendu se již představilo ostravské divadlo Petra Bezruče, které přivezlo inscenaci Rodinná slavnost, ve které exceloval v roli tyranského otce Norbert Lichý. Národní divadlo moravskoslezské představilo svoji hru Gottland o svérázném a nekompromisním pohledu na Čechy a Češství.

V tomto týdnu se divákům představí další divadelní lahůdky. Pražskými zástupci budou Činoherní klub, který do Hradce zavítá s inscenací Kukura s Jurajem Kukurou v hlavní roli, které dal autor a režisér Martin Čičvák podtitul Doktorandská práce o stavu kultury. Dále hrají: J. Hájek, V. Žilková, L. Skopalová a další. Tato inscenace bude také slavnostním zakončením festivalu. Dalším pražským zístupcem bude Divadlo na Zábradlí, které přiveze inscenaci hry Václava Havla Asanace v režii Davida Czesaneho. Hrají: J. Ornest, K. Maděričová, O. Veselý, I. Chmela, I. Lupták, N. Drabiščáková, N. Řehořová, O. Mataj, M. Mejzlík a další. Před představením se bude konat tematické Povídání v Podkroví, ve kterém budou Vladimír Just a jeho hosté debatovat o „Odcházení a přicházení Václava Havla“.

Jako tradičně je program více orientován na regionální scény – těšit se tak můžete na Městské divadlo Zlín, které do Hradce zavítá s hrou Per Olov Enquista Blanche a Marie v režii mladé režisérky Anny Petrželkové, Divadlo Husa na provázku z Brna přiveze inscenaci Vladimíra Morávka Leoš aneb Tvá nejvěrnější, přibližující život a dílo Leoše Janáčka prostřednictvím jeho deníků, dopisů, lásek a živě interpretované hudby. Činoherní studio Ústí nad Labem se představí dramatem Henrika Ibsena Nepřítel lidu, zabývající se komunální politikou, v režii Filipa Nuckollse a Jihočeské divadlo z Českých Budějovic přiveze tragikomedii Fuk v režii Petra Zelenky.

Jako doprovodný program jsou v Klicperově divadle připravená již zmiňovaná tematická Povídání v Podkroví – herečka Klicperova divadla Lenka Loubalová si v prvním z nich bude povídat s Milošem Štědroněm a Milanem Uhdem nejen o provázkovské inscenaci Leoš, hostem dalšího sezení bude Arnošt Goldflam, jehož jméno je také výrazně spjato s mnoha inscenacemi Klicperova divadla.

Po skončení představení na hlavní scéně probíhají samozřejmě také večerní koncerty na letní scéně. V týdnu se představí například Oskar Petr, písničkář Václav Koubek, který si střihl i roli baviče v pořadu Na Stojáka!, dále se představí také swingové, funkové a jazzové formace.

foto | Klicperovo divadlo


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí