Přidat na Seznam.cz



Vizualizace kampusu UK

V Hradci začíná I. etapa výstavby jedné z největších staveb ve městě za posledních 20 a více let. Na rozhraní Třebše a areálu Fakultní nemocnice má vzniknout komplex studijních a výukových budov Univerzity Karlovy. Tento projekt také výrazně změní tvář této části, dosud obhospodařovaná zemědělská pole se změní na soubor několika patrových budov, ve kterých zasednou studenti medicíny. Univerzita bude spolupracovat s Fakultou vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a také s Fakultní nemocnicí, dojde k přímému propojení výuky a výzkumu, propojení teorie s praxí. K předání staveniště dodavateli stavby došlo 20. září.

„Jsem velmi rád, že Hradec Králové, který má velmi dobrou prestiž ve struktuře UK, nakonec získá takto moderní zázemí,“ uvedl rektor UK prof. Václav Hampl.

Hlavním důvodem k realizaci projektu je nutnost zmodernizovat výuková a výzkumná pracoviště. Dle vyjádření děkanů prof. Miroslava Červinky a prof. Alexandra Hrabálka je předmětem tohoto projektu výstavba prvního objektu budoucího kampusu určeného pro výuku a výzkum celkem čtyř ústavů a kateder Lékařské a Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové, které nejtíživěji pociťují nedostatek objemu a kvality současných prostor a které se do tohoto objektu přesunou, jak je uvedeno v časopise Univerzity Karlovy.

Pro budoucí kampus je uvažováno s celkovou plochou pozemků kolem 75 tisíc m2, převážnou část pozemků vlastní město. Cílem projektu je vybudování Výzkumného a výukového centra Lékařské a Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy (včetně moderního přístrojového vybavení, výukových prostor a administrativně-technického zázemí) jako špičkového pracoviště zabývajícího se výukou a dlouhodobým rozvojem teoretických a preklinických lékařských a farmaceutických oborů a v úzké návaznosti na zřízení centra doktorandských studií, a na aktivity Fakultní nemocnice Hradec Králové a Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany.

Celkové předpokládané náklady tohoto projektu v I. etapě jsou plánovány na částku 420 milionů Kč. Většina prostředků bude poskytnuta z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Projekt Výukové a výzkumné centrum je jedním z největších rozvojových počinů Univerzity Karlovy v posledním období.

Celý kampus by měl stát kolem 2,5 mld. Kč. Plný provoz I. etapy kampusu je plánován od 1.9.2014 při zahájení akademického roku 2014/2015. Další výstavba bude probíhat v dalších letech.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 404

    2 984

    2 520

    270


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí