Přidat na Seznam.cz



Přes Hradec jezdí moderní vlaky RegioPanter, mají i WiFi

2. října 2012 2:00. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, DOPRAVA

RegioPanter

Z hradeckého nádraží vyrazila do zkušebního provozu s cestujícími první moderní souprava z celkem dvou, které se zatím na lince Pardubice – Hradec Králové – Jaroměř budou prohánět. Zcela nové vlaky výrazně zvýší komfort na kolejích v pěti krajích, jednou z lokality jsou i východní Čechy. Cestující se můžou těšit na klimatizaci, wi-fi připojení, nebo pohodlně dostupné zásuvky pro notebooky. Nové moderní vlaky jsou určeny pro společnou linku Královéhradeckého a Pardubického kraje. V příštím roce nahradí veškeré starší soupravy na osobních vlacích a na většině spěšných vlaků z Pardubic, přes Hradec do Jaroměře.

„Nové elektrické jednotky podstatným způsobem zkvalitní cestování na společné lince Královéhradeckého a Pardubického kraje na nejfrekventovanější meziregionální lince obou krajů mezi Jaroměří, Hradcem Králové a Pardubicemi. Při výběrovém řízení jsme přihlíželi k požadavkům regionů a jejich zástupců, kteří regionální spoje objednávají. Věřím, že budou s vítězným vozidlem spokojeni stejně jako naši cestující v obou východočeských krajích,“ uvedl Antonín Blažek, náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu.

České dráhy objednaly u společnosti Škoda Vagonka celkem 19 vlaků za téměř 2,5 miliardy Kč, z toho 5 souprav je určeno pro linku Jaroměř – Hradec Králové – Pardubice. Trať číslo 031 v úseku z Hradce do Pardubic je jednou z vůbec nejvytíženějších regionálních tratí v Česku.

Nové soupravy na páteřní linku v okolí Hradce Králové vítá také hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc: „Na neelektrifikovaných tratích kraje znají naši občané několik typů komfortních modernizovaných souprav, ať jde o Regionovy nebo velké motorové vozy. Podstatná část spojů tak nabízí lepší komfort než před pár lety. Soupravy na páteřních elektrifikovaných tratích v okolí krajského města ale byly stále takovou popelkou. Cestující zde museli čekat o něco déle, ale jsem přesvědčen, že to rozhodně stálo za to a popelka se nyní změní na příjemnou a krásnou princeznu. Zcela nový vlak splňuje nejnovější parametry jak na komfort, tak na bezpečnost cestujících, a obyvatelé Královéhradeckého kraje budou vůbec první v České republice, kteří si nový vlak vyzkoušejí při pravidelných cestách do zaměstnání, do školy nebo za zábavou a poznáním.“

Nové třívozové soupravy, kterých bude dodáno celkem pět, nabízejí srovnatelný komfort s dálkovými vlaky. RegioPantery nabídnou cestujícím prostorný klimatizovaný interiér, což přivítají cestující zejména v teplých letních dnech. Mají také pohodlná sedadla, ale například i zásuvky pro laptopy a připojení na internet přes wi-fi, tato služba je prý už aktivována. Soupravy jsou nízkopodlažní, takže maminky s kočárky nebo osoby se sníženou pohyblivostí nebudou muset překonávat žádné překážky. Pro vozíčkáře je připravena nástupní plošina, nevidomí mají k dispozici speciální zařízení pro usnadnění orientace při nástupu. Souprava může jet maximální rychlostí až 160 km/h. Tato rychlost přijde vhod až úsek Hradec Králové – Pardubice bude mít dvě koleje, to má být již za pár let.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU