Přidat na Seznam.cz



Tohle bude Benešovka

Některé části Benešovy třídy již mají nebo právě dostávají novou podobu, jedná se zejména o rekonstrukci panelových domů a úpravy za domy. Lokalita se z nevzhledné spleti ramp, podchodů a temných zákoutí, promění v atraktivnější a příjemnější území hlavně pro bydlení a trávení volného času. Na jaře by pak měla začít nová etapa Benešovy třídy. Na podzim proběhnou poslední schvalovací procesy, aby už za pár měsíců mohlo dojít ke stavbě. Nyní jsou dokončeny projekty v prostranství před domem Harmonie I. Výsledek přeměny centrální sekce Benešovy třídy se dostaví pravděpodobně už na podzim 2014.

„Obyvatelé se dočkají zejména odstranění ramp, schodišť a lávek, na jejichž místě se zrodí nová parkovací stání jak na povrchu, tak pod zemí. Vzniknou zde nové klidové zóny s vodními prvky, levá a pravá strana třídy bude propojena novým krytým chodníkem, díky kterému budou moci lidé přecházet bezpečně z jedné strany na druhou. Zastřešení chodníku bude vynášet speciální centrální pylon, který se stane dominantou celé části. Ke zpomalení dopravy v tomto místě přispěje i nový kruhový objezd,“ upřesňuje příjemné budoucí novinky této lokality Jindřich Vedlich, náměstek primátora zodpovědný za oblast rozvoje města a dotací.

Pozadu nezůstanou ani cyklostezky, které budou zakomponovány podél hlavní silnice v obou směrech. Další zajímavostí je překlenutí stávající zásobovací silnice u domů novou deskou v úrovni parteru, vznikne tím další prostor pro parkovací stání v podzemí, na povrchu pak pro bezbariérový přístup k obchodům v tzv. podloubí.

Střed Benešovy třídy s kruhovým objezdem a novou dominantou v podobě krytého chodníku s pylonem

Velké a příjemné změny této oblasti si však vyžádají také určitá omezení. Obyvatelé se mohou o věcech, které je zajímají, informovat v informačním centrum na třídě Edvarda Beneše 1543, kde každou středu od 15 do 17 hodin komunikuje s veřejností manažer IPRM (Integrovaný plán rozvoje města) Ing. Jozef Čižmár nebo projektant Ing. arch. Pavel Zadrobílek, který stál u zrodu tohoto projektu. Občané si zde mohou prohlédnout projektovou dokumentaci včetně vizualizace nejzákladnějších částí rekonstrukce této třídy.

Řidiči osobních vozů mohou po dobu rekonstrukce zaparkovat na vyhrazených náhradních stáních v přilehlých ulicích. Omezení se budou týkat v době realizace projektu také městské hromadné dopravy.

„Dopravní podnik bude požadovat zavedení náhradního režimu dopravní obslužnosti městské hromadné dopravy po dobu rekonstrukce. O změnách budeme veřejnost včas informovat,“ sdělil František Meduna z Dopravního podniku města Hradec Králové.

Pokračovaní dalších etap rekonstrukce Benešovy třídy by mělo probíhat po roce 2014 s plánem dotáhnout tento projekt do cíle v dalším dotačním období 2014 – 2020.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí