Přidat na Seznam.cz



Šimkovy sady

Nový krásnější a zelenější park by se měl otevřít veřejnosti na podzim letošního roku, návštěvníci se prý mají na co těšit. Vyrostou zbrusu nové cestičky, mosty, vysadí se nová zeleň, v parku bude i množství laviček, vzniknou také tři vodní zahrady, které mohou lidé pozorovat z lávek. V objektu Junáka se zprovozní občerstvení pro kolemjdoucí, kteří si tak budou moci vychutnat nápoje a jídlo při venkovním posezení na břehu jednoho z rybníků. V parku bude také dostatek informačních panelů a orientačních sloupků. Děti se mohou těšit na dvě nová hřiště a bludiště z keřů, které ale do úplného labyrintu pár let poroste.

Aktuálně probíhají práce na přestavbě objektu Rotundy, úpravy břehů rybníka a v části parku, který přiléhá k ulici akademika Bedrny. Před mnoha lety tam mělo vyrůst středisko japonské kultury Nozomi, projekt skončil dřív než začal, stihl se postavit skelet budovy, ale byl již před lety zbourán. Dnes je tam jen vyvýšenina. Na tomto místě vzniká útvar Hvězdice, který se stane velkou odpočinkovou zónou s cestami, lavičkami a zelení. Zároveň pokračuje, pokud to klimatické podmínky dovolí, odbahňování hlavního rybníka a průběžně vzniká nová síť vycházkových cest. Zároveň probíhá formování mokřadu, který bude na jaře osázen a doplněn procházkovými hatěmi.

„Na jaře proběhnou v parku rozsáhlé sadové úpravy zahrnující výsadby nových stromů, keřových ploch i rostlin. Nejedná se pouze o běžné zahradní rostliny, ale také o vodní rostliny, které vytvoří tři vodní zahrady. Ty bude možné pozorovat z lávek vedených nad hladinou,“ představil jednu z atraktivit architekt Pavel Zadrobílek, podle jehož projektu se Šimkovy sady proměňují.

„Změnou projdou i mosty. Menší, který odděluje hlavní plochu rybníka od laguny, bude úplně nový, větší most u Rotundy stavební firma opraví. Děti určitě ocení dvě nová hřiště, přičemž jedno navíc zatraktivní bludiště z keřů,“ říká Jindřich Vedlich, náměstek primátora.

V parku vznikne také nový objekt automatických záchodů a zpřístupnění se dočkají bývalé fortifikační plochy pod hradební zdí u lékařské fakulty.

„Vznikne zde zahrada pro slabozraké, která bude sloužit jako trenažér pohybu v terénu pro lidi se zrakovým postižením,“ doplnil informace architekt Pavel Zadrobílek.

„Práce by měly být ukončeny v srpnu a předpokládám, že park bude hradecké veřejnosti a ke sportovním aktivitám i blízkým školám k dispozici na podzim,“ sdělil manažer Integrovaného plánu rozvoje města IPRM Jozef Čižmár z magistrátního odboru rozvoje města.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU