Přidat na Seznam.cz



Na Dukelské už je trolejové vedení a také kasselské obrubníky

14. května 2013 17:26. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, DOPRAVA, MHD

Kasselské obrubníky u Tesca

Autobusy po Dukelské a S. K. Neumanna jezdí od 4. května. Nakonec o skoro 5 měsíců později než se ze začátku předpokládalo. S příznivým počasím rychle pokračuje i další výstavba. V prostoru obou ulic se v těchto dnech instalovalo nové trolejové vedení, které je zachyceno na nových tmavě černých a vysokých sloupech, které budou rovněž sloužit i jako osvětlení. Návrat trolejbusů č. 1, 3 a 7 zpátky na své obvyklé trasy se zatím nedá odhadnout, bude nutný ještě souhlas Drážního úřadu. Ředitel DP před časem uvedl, že předpokládá jejich návrat v průběhu léta. Nyní probíhají práce na dlažbě nových chodníků.

„Počítáme s tím, že se na Dukelskou a S. K. Neumanna vrátí i trolejbusy, ale to je ve zvláštním režimu, jelikož toto rozhodnutí vyžaduje souhlas Drážního úřadu,“ říká náměstek primátora pro rozvoj a investice Jindřich Vedlich.

Nově rekonstruovaná zastávka OD Tesco má hned několik novinek. Má takovou délku, že by v jeden moment a v jednom směru měla pojmout až dva kloubové vozy. Byla také posunuta a sjednocena tak, že je zastávka v obou směrech ve stejné linii. Další vychytávkou je klesání vozovky do prostoru zastávky a její nižší profil nad okolním terénem, který dokreslují tzv. kasselské obrubníky. Lépe se tak do vozů MHD nastupuje.

„Kasselské obrubníky zasahují i do okraje vozovky zastávky a tvoří v ní žlábek, který vede kola autobusu co nejblíže k nástupní hraně. Samotná nástupní hrana je zaoblena tak, aby odvalováním kola nedocházelo k poškozování pneumatik. Tato úprava má usnadnit, aby autobus mohl bezpečně zajet co nejtěsněji k hraně nástupiště. Obrubník zároveň zajišťuje optimální výšku nástupiště, aby bylo co nejblíže úrovni podlahy nízkopodlažních autobusů. Tato úprava usnadní výstup a nástup například osobám se sníženou pohyblivostí, ale urychlí i odbavování ostatních cestujících,“ jak je uvedeno na webu Wikipedie.

DP instaluje nové trolejové vedení v ulici S. K. Neumanna

Starší světle šedé sloupy vystřídalo sloupořadí černých sloupů ve tvaru L, které budou zároveň osvětlením a držákem pro trolejové vedení jako na fotografii.

Kromě budování chodníků dostává novou tvář pomalu také náměstí 28. října. Po dokončení tam bude bublat protékající voda před kostelem v podobě malého potůčku. Náměstí dostane také na okrajích klidové zelené zóny a především dlažbu tam, kde se pohybují hlavní proudy lidí. Vítanou novinkou bude také nové tržiště zemědělských přebytků, tvořené podobnou konstrukcí jako má Terminál HD.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí