Přidat na Seznam.cz



Vláda ukončila projekt hasičského polygonu. Hradec nechápe

27. května 2013 16:14. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, LETIŠTĚ, PROJEKTY

Základna hasičského polygonu

Velké rozčarování nad verdiktem ministerstva vnitra pociťují na královéhradecké radnici. Projekt, který se připravoval přibližně 5 let náhle skončil. A to se ještě nedávno na ministerstvu všichni dušovali, že projekt byť v pozměněné podobě podporu má. Město, ve snaze udržet si sídlo budoucího polygonu na svém území, investovalo do jeho přípravy za posledních pět let několik desítek milionů korun. Nyní radnice zvažuje o možnosti, že bude požadovat uplatnění náhrad. I přes současný zamítavý postoj ministerstva však město chce i nadále o projektu, který považuje za smysluplný a potřebný, jednat.

„Je nepochopitelné, že stejná vláda, která tento projekt pět let prosazovala právě zde v Hradci Králové, ho teď s definitivní platností zamítla. Tyto sliby se po tolika letech ukázaly být liché,“ upozorňuje Zdeněk Fink, primátor města Hradec Králové.

Navíc ještě před nedávnem bylo město zástupci ministerstva ubezpečeno, že polygon v Hradci Králové v budoucnu bude. Pozemky, na kterých mělo výcvikové centrum pro složky IZS vzniknout, musejí být vyblokovány. Nemovitosti, které se v celé lokalitě nacházejí a jejichž osud byl spojován s budoucím polygonem, zchátraly.

„Do přípravných prací jsme vložili několik desítek milionů korun a obrovský kus práce. Město ve svém počínání za posledních pět let velkým dílem spoléhalo na vznik značného počtu pracovních míst pro Hradečany, na oživení podnikatelského prostředí nejen při výstavbě, ale i při provozu takto velkého projektu. Teď je projekt ministerstvem zavrhnut a všechny plány jdou stranou,“ říká nechápavě Zdeněk Fink a dodává, že město bude zvažovat možnosti uplatnění náhrad.

Zástupci ministerstva město ubezpečovali, že mají zájem pokračovat v jednání o stavbě polygonu i v pozměněném režimu, případně etapovitém, a to s podílem kraje a města.

V Hradci Králové přitom bylo ideální místo pro vznik takového centra, které by sloužilo pro výcvik složek IZS z celé republiky. Potřebná navazující infrastruktura se nachází v blízkých Lázních Bohdaneč, kde sídlí Institut ochrany obyvatelstva. Jsou zde velké možnosti spolupráce s odborníky z vysokých škol, zejména s Fakultou vojenského zdravotnictví Univerzity obrany.

Nedaleké letiště pro polygon skýtalo další nadstandardní možnosti. Stavba výcvikového centra mohla časově urychlit i veškeré přípravné práce související se stavbou severní tangenty.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU