Přidat na Seznam.cz



Lávka přes Labe bude. Město vypsalo architektonickou soutěž

10. června 2013 5:00. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, PROJEKTY

Pohled na nábřeží Labe

Lávka přes Labe je v Hradci zatím jednou ročně, to když se koná akce Den Labe a přes řeku jsou položeny plovací desky, po kterých běhají soutěžící na druhý břeh. Nyní se konečně po mnoha letech diskuzí začíná s lávkou něco konkrétního dít. Bohužel byla v lokalitě Aldis vyvedena cesta s cyklostezkou tak nešikovně, že ji zrovna uprostřed, tedy v místě, kudy by měla procházet lávka, vadí statné stromy. Město vypsalo soutěž a i s tímto faktem si budou muset architekti poradit, protože stromořadí musí zůstat na místě. Lávka by měla přinést oživení do celé lokality okolí Škroupovy ulice, Aldisu i Šimkových sadů.

„Projekt lávky přes Labe je urbanisticky velmi významný. Propojí celou lokalitu Aldis, která se bude dál rozvíjet s Šimkovými sady a napojí se i na třídu Karla IV., kterou v budoucnu chceme rekonstruovat spolu s podchodem,“ prozradil náměstek pro rozvoj a investice Jindřich Vedlich.

„Lávka v této lokalitě schází. Navazující stavby a komunikace od Šimkových sadů až k Centrálu jsou hotové a v tomto bodě tam právě ta lávka chybí. Jet nebo jít oklikou přes most, po kterém vede Gočárův okruh, není rovnocenné s tím, než pohyb po lávce. V současné době bohužel nemáme v rozpočtu peníze, buď lávku zařadíme do dotačního titulu, nebo budeme muset v roce 2015 peníze uvolnit,“ řekl primátor Zdeněk Fink k lávce, jejíž cena by měla být 41 mil. Kč.

Lávka vyroste sice jen 130 metrů od Labského mostu, ale pokud tudy někdo jezdí nebo jde pravidelně, zajde si nakonec o 370 metrů a 5 minut chůze navíc. Lávka, která překlene Labe v délce kolem 50 metrů, poskytne daleko lepší propojení centra a Škroupovy ulice s lokalitou Aldis a Šimkovými sady. Od Tyršova mostu bude lávka vzdálena 410 metrů.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí