Přidat na Seznam.cz



Bílá věž

Turistické lákadlo číslo jedna v Hradci Králové bude až do prosince 2014 pro veřejnost uzavřeno. Rekonstrukce Bílé věže začíná v tomto týdnu. Věž měří 72 metrů, vede na ni 233 schodů a ročně ji navštíví přes 25 tisíc návštěvníků. Nejvýraznější změnou bude proměna venkovního pláště, kdy by Bílá věž měla získat opět světlejší barvu. Kromě fasády se opravy dočká také pokladna, tu čeká rovnou demolice, místo ní vznikne nový vstupní objekt, vnitřek pak oživí nové interaktivní a multimediální interiéry podél opraveného schodiště. Modernější bude také hodinový stroj. Stavební práce potrvají do závěru roku 2014.

„Snahou města je zvýšit atraktivitu tohoto turistického cíle prostřednictvím této rekonstrukce,” uvedl Jozef Čižmár z odboru rozvoje města královéhradeckého magistrátu.

Proměna Bílé věže navazuje na již zrekonstruované některé části historického centra, zejména oprava hradeb, rekonstrukce teras pod kanovnickými domy či stále připravovaná rekonstrukce Velkého náměstí a severních teras.

Jelikož je nutné zacházet s opravou památky co nejšetrněji, speciální budou také metody rekonstrukce. Plášť věže se opraví a očistí speciální metodou za pomocí horké páry a pískování, čímž se barva postupně změní na světlejší. Obdobný postup bude na zdivo použit i uvnitř věže. Kvůli tomuto postupu se bude muset věž schovat takřka na rok za lešení. Stavebníci nebudou zahálet ani uvnitř věže, kde opraví schodiště, které je v havarijním stavu.

„Bílá věž se stane takřka bílou, oblékne se do staronového kabátu. Rekonstrukce s sebou bohužel ponese nutné uzavření této památky pro všechny návštěvníky, což nás velice mrzí,“ řekl Zdeněk Fink, primátor města Hradec Králové.

Kromě opravy se bude také přistavovat. U Bílé věže dojde k přístavbě vstupního objektu a k vestavbě schodiště včetně podest. Samozřejmostí budou nové technické instalace, audiovizuální technika, scénická světla či mobiliář.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU