Přidat na Seznam.cz



HB Reavis chce převzít projekt stadionu a obchodů od ECE

4. prosince 2013 13:48. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, PROJEKTY

Arkády Hradec Králové

Společnost HB Reavis chce od ECE převzít projekt Park Malšovice, ve kterém se skrývá nová fotbalová aréna, OC Arkády a volnočasový park. Stalo se tak to, o čem se již delší dobu potají spekulovalo a je možná i racionální, že k takové změně dojde. Záleží už jen na rozhodnutí města. Všechny smlouvy, které má s městem německá ECE, se převedou na společnost HB Reavis – peníze za prodej pozemků, financování fotbalového klubu a infrastruktury se pravděpodobně nemění. Pro fotbalového fanouška se tak v podstatě zatím žádná změna nekoná, stadion se stále připravuje a bude se žádat o stavební povolení.

Převod smluv ještě musí posvětit rada města a zastupitelstvo. Je také otázkou, zda jde změna udělat bez výběrového řízení. Pokud vše dopadne, bude tam jako nový partner uvedena společnost HB Reavis a projekt bude pokračovat dál.

Ta se již pomalu připravuje na stavbu obchodního centra Aupark u Koruny. Stavební povolení by měla získat zkraje roku 2014, hned jak tento dokument nabude právní moci, začne se připravovat výstavba centra. S ním by měla zřejmě současně probíhat i stavba okružní křižovatky Koruna.

“Jednání o budoucích nájemcích probíhají velmi úspěšně, vzhledem ke smluvním závazkům ale bohužel nemůžeme konkrétní firmy sdělovat, jsou mezi nimi ale i prémiové módní značky, nebudou chybět ani restaurace, kavárny a další služby včetně volnočasových aktivit. Nadále platí termín otevření v roce 2016,” sdělil pro magazín Hradec Králové City manažer projektu Vít Hlavatý.

Společnost ECE se chce zaměřit v České republice na správu a nákup již existujících center, naopak HB Reavis chce zase stavět. Hradecký magistrát věří, že i když dojde ke změně developera, výstavbu fotbalového stadionu to nijak neohrozí.

„Na jednání, které se uskutečnilo na magistrátu města dne 2. prosince 2013, deklarovali ústně zástupci společností ECE i HB Reavis vůli k zachování celkové filozofie právních vztahů s ECE. Ty se kromě převodu peněz za pozemky ve výši téměř 260 mil. Kč ve prospěch města týkají i vybudování infrastruktury za 115 mil. Kč včetně parkovacích míst. Přislíbeno bylo i převzetí závazku financování fotbalového klubu, které by v průběhu deseti let mělo dosáhnout výše 176 mil. Kč,“ říká mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. Výstavba důstojného fotbalového stánku tak zůstává cílem královéhradecké radnice.

Pokud by však z nějakého důvodu změna nebyla úspěšná, město by muselo postavit stadion samo, přišlo by o peníze z prodeje pozemků a fotbalový klub o sponzora. A tady už se naplňuje černý scénář, aréna by neměla kapacitu 12 tisíc míst, ale podstatně méně, nebyla by v takovém rozsahu jako na vizualizacích, ale jednalo by se buď o výstavbu menšího stadionu, který by zřejmě nebyl tak pohledný či jen o nutnou rekonstrukci.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU