Přidat na Seznam.cz



Galerie a budova Hlucháku možná projdou rekonstrukcí

14. února 2014 17:05. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / EXPRESNĚ

Historická budova bývalého Ústavu hluchoněmých na Pospíšilově třídě se v případě úspěšné žádosti o evropskou dotaci dočká rekonstrukce. Náklady na opravu této památkově chráněné stavby se odhadují na necelých 77 milionů. Zhruba o dva miliony korun více by měla stát další připravovaná rekonstrukce, za evropské peníze chce kraj opravit budovu Galerie moderního umění na Velkém náměstí.

Součástí dodávky na rekonstrukci „Hlucháku“ by měl být restaurátorský průzkum, památkáři v rámci oprav požadují pokládku prejzové krytiny, což je jedna z nejsložitějších a nejdražších krytin. Na chodbách budovy by měla být položena historická dlažba. Plánuje se dokončení elektroinstalace a slaboproudých rozvodů, rekonstrukce vytápění či úpravy původních dveřních výplní.

Prostory bývalého Ústavu hluchoněmých nyní dočasně využívají studenti Gymnázia J. K. Tyla, kteří se do své nově opravené budovy na nábřeží Labe budou stěhovat na přelomu února a března. Pokud se kraji podaří na opravu budovy získat evropské peníze, do rekonstruovaných prostor by se pak přestěhovala Obchodní akademie a Střední odborná škola, která v současnosti musí využívat pronajaté prostory školy Zálabí a ve Stěžerách, případně další krajské organizace.

Další velkou rekonstrukci chystá Královéhradecký kraj pro Galerii moderního umění na Velkém náměstí.

„V rámci projektu za zhruba 79 milionů dojde ke změně prostorového uspořádání v jednotlivých podlažích, k celkové modernizaci vnitřních částí objektu, stavbaři provedou generální opravu původních fasádních výplní, střech, balkónů, teras a fasády,“ řekl Josef Dvořák, krajský radní zodpovědný za investice a majetek.

Termín zahájení a dokončení oprav obou historických budov ještě není daný, realizaci projektu kraj podmiňuje získáním evropských dotací.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí