Přidat na Seznam.cz



Planetárium ve tvaru UFO přistálo na Novém Hradci

23. února 2014 16:21. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, PLANETÁRIUM, PROJEKTY

Planetárium na Novém Hradci

Hradec má novou vesmírnou dominantu. Je to létající talíř skoro jako z Roswellu. Až se setmí a rozsvítí se středový pruh oken, bude to vypadat, jako kdyby právě na Novém Hradci přistálo UFO. Výstavbu planetária trochu stylově odstartoval loňský dubnový průlet komety Pan-STARRS. První návštěvníky a nadšence vesmíru by nové planetárium mělo přivítat koncem letošního roku. V nové budově se bude nacházet speciálně nakloněné hlediště s projekční plochou ve tvaru polokoule hvězdné oblohy, skoro jako ve 3D. Ponoříte se zde do hlubin vesmíru a noční oblohu budete mít jako na dlani.

O tom, že se lidé o UFO na Hradecku opravdu zajímají, dokládají také časté telefonáty o různých pozorováních směřující přímo na hradeckou hvězdárnu.

„Několikrát za týden přijímáme telefonní hovory o pozorování záhadných objektů na noční obloze. Přesto, že doposud všechny záhady byly přirozeně vysvětleny, je tvar nové budovy planetária trefný a bude hvězdárně slušet,“ uvádí se na stránkách hradecké hvězdárny.

Objekt na základě zadání Královéhradeckého kraje navrhli architekti Karel Schmied st. a Karel Schmied ml. Netradiční řešení budovy nepochybně přispělo k udělení dotace z EU v hodnotě přes 100 mil. Kč.

„Planetárium bude mít kruhový sál s až stovkou sedadel. Digitální projekční systém bude pokrývat několika projektory celou její plochu. Návštěvníci se tak budou moci pokochat prostorovou projekcí hvězdné oblohy, ale i videofilmy z dalších vědních oborů lidského poznání,” řekl před časem náměstek královéhradeckého hejtmana Otakar Ruml.

Nové digitální planetárium naváže na prostory současné hradecké hvězdárny. Cílem projektu je více popularizovat vědu a techniku u dětí i dospělých.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU