Přidat na Seznam.cz



Gymnázium J. K. Tyla

Budova prestižního Gymnázia J. K. Tyla se po dlouhé rekonstrukci otevřela studentům a učitelům. Ti se do Gočárovy stavby z druhé poloviny 20. let minulého století vrátili v pondělí 10. března. Šest stovek gymnazistů našlo na více než dva roky dočasný azyl v bývalém ústavu hluchoněmých na Pospíšilově třídě. Po jarních prázdninách se všichni vrátili do funkcionalistické budovy, kterou nechal zrekonstruovat Královéhradecký kraj. Mezi významné studenty gymnázia se řadí Karel Čapek, Alois Jirásek a samozřejmě Josef Kajetán Tyl. Studoval zde i starosta František Ulrich, z nynější doby třeba Dominik Duka nebo Leoš Heger.

„S rekonstrukcí se začalo v červnu 2012, práce finišovaly letos v lednu,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Hlavním investorem byl Královéhradecký kraj, který zaplatil 31,7 mil. Kč, 3,3 mil. Kč hradila stavební firma Prima a 64,5 mil. Kč přispěla Evropská unie prostřednictvím Regionálního operačního programu Severovýchod. Stavba celkem vyšla na 99,5 milionů korun.

Panorama Hradce ze střechy gymnázia | Foto: Královéhradecký kraj

Studenti královéhradeckého Gymnázia J. K. Tyla se tak zase mohou učit v historické budově na Tylově nábřeží. Úpravy se netýkaly jen budovy a vstupního schodiště, ale také tělocvičny, sportovišť a odpočinkových ploch.

„Stavba nebyla bezproblémová, ale s tím jsme počítali. Oproti původnímu plánu se například měnily dřevěné podlahy. Na parkety, které jsme chtěli znovu použít, byl nalepen asfalt a další vrstva parket. Nakonec jsou ve třídách parkety nové,“ zmínil jednu ze změn radní pro investice Josef Dvořák.

„Ve škole je také nový nábytek a pořizujeme ještě audiovizuální techniku,“ uvedl ředitel školy Robert Novák. To vše za 8,5 mil. Kč, nad rámec evropského projektu.

První vyučování v budově Gočárova gymnázia začalo 1. května 1927.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 008

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí