Přidat na Seznam.cz



Okrajové části Hradce už nebudou při bouřce bez proudu

17. března 2014 7:01. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, KRIMI

Budova ČEZ v Hradci

Nad Hradcem se během bouřkové sezony stahují mračna, začnou blesky a ve východních částech města takřka jistojistě vypadne na několik desítek minut, někdy i hodin proud. Výpadky elektřiny v okrajových částech Hradce vyřeší konečně rekonstrukce vedení vysokého napětí v této oblasti. Nové vedení 35 kV v délce téměř jedenácti kilometrů výrazně zvýší spolehlivost sítě a omezí poruchovost. Celá akce bude dokončena v listopadu letošního roku. Okrajové části Hradce Králové v lokalitách Slatina, Piletice, Malšova Lhota a Svinary jsou napájeny z transformovny ve Všestarech. První práce jsou naplánovány v měsíci březnu.

Vedení o délce 11,5 km je nejvíce zatíženým vedením z transformovny Všestary v zimních měsících a také při různých atmosferických jevech jako jsou bouřky. Záložní napájení je v případě poruchy značně problematické. V uvedených lokalitách současně probíhá masová výstavba rodinných domů, proto celá rekonstrukce vedení řeší i otázku posílení výkonu v uvedených lokalitách. Síť je totiž dost často přetížená.

„Ze Všestar směrem do Plotišť v délce 4 kilometrů budou vyměněny pouze vodiče za vodiče, které přenesou větší výkon. Směrem od Plotišť přes letiště povede kabelové vedení vysokého napětí a z Piletic směrem na Slatinu bude rekonstruováno stávající venkovní vedení vysokého napětí. Trasa dále pokračuje směrem na Slatinu a Malšovu Lhotu, kde bude kabelové vedení vysokého napětí vyvedeno do venkovního vedení vysokého napětí,“ říká Šárka Beránková, tisková mluvčí Skupiny ČEZ pro region východní Čechy

Montáž a výstavba nových stožárů a tažení vedení bude probíhat postupně. Při výstavbě bude nutné vypínat dotčené vedení vysokého napětí jen minimálně, pomocí speciální techniky za velice přísných bezpečnostních opatření a díky pečlivému zaškolení přímo pro práce pod napětím mohou pracovníci ČEZu svou činnost vykonávat i na vedeních vysokého napětí, aniž by byla přerušena dodávka elektrické energie zákazníkům.

Opravené vedení zkvalitní dodávku elektřiny a výrazně omezí poruchovost v okrajových částech Hradce Králové a přilehlých obcích. Investiční akce bude dokončena v listopadu letošního roku.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU