Přidat na Seznam.cz



Bílá věž schovaná pod lešením

Rekonstrukce Bílé věže je v plném proudu. Lešení, které obalilo celou věž, ji bude zdobit po několik měsíců. Stále platí, že by se rekonstrukce hradecké dominanty měla dokončit do konce letošního roku. Bílá věž zahalená pod rouškou lešení ve tvaru čtverce, připomíná z dálky takzvanou odpalovací rampu, ze které nahoře vykukuje pouze špička rakety (kopule). Zhruba podobně vypadají právě některé odpalovací rampy kosmických raket. V okolí věže se kromě rekonstrukce i bourá a staví. Starou pokladnu nahradí nové informační centrum, které bude mít tři patra. To na Velkém náměstí bude v budoucnu zrušeno.

I když se říkalo, že by po rekonstrukci měla získat Bílá věž opět bílou barvu, nebude tomu tak, ale světlejší prý bude.

Bílá věž bude po rekonstrukci daleko atraktivnější. Poté co se opraví plášť i interiéry, budou mít návštěvníci možnost, užít si kromě nádherného pohledu z věže také další bonusové novinky. Díky audiovizuální technice uvidí různé výjevy z historie města, snad i pohled do jeho budoucnosti, různé světelné a jiné efekty.

Uvnitř věže bude deset metrů vysoká skleněná plocha, která poslouží nejen k osvětlení prostoru, ale současně i jako interaktivní multimediální médium. Na obrovských plochách uvnitř věže bude možné po rekonstrukci cokoliv promítat nebo navodit prostředí určitého historického období. Panely budou i v horních částech a umožní demonstraci historie Hradce Králové. Architekt Jaromír Chmelík se při projektování Bílé věže inspiroval informačním centrem v New Yorku.

Bílou věž ročně navštíví zhruba 25 tisíc turistů. Na výšku měří 72 metrů. Je zde třetí největší zvon v České republice – Augustin. Na vrchol Bílé věže vede 233 schodů a ani po rekonstrukci nahoru výtah nepojede.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU