Přidat na Seznam.cz



Projekt Slezské plovárny ožívá

12. května 2014 6:00. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY, PROJEKTY, VOLNÝ ČAS

Vizualizace Slezské plovárny

Slezská plovárna na břehu Orlice fungovala od roku 1925 jako obecní plovárna, později i jako loděnice. Ta zde funguje dodnes, plovárnu připomínají už jen dřevěné převlékací kabinky. Zašlou slávu zdejšího rekreačního areálu chce oživit občanské sdružení Sportovního klubu vodního slalomu Slavia Hradec Králové. Staví se zde hřiště pro plážový volejbal, v blízké době chtějí vodáci otevřít i půjčovnu lodí. V budoucnu by rádi otevřeli freestyle park pro zimní a letní sporty. Završením celého snažení by pak měl být nový areál Slezské plovárny, třeba jako ten, který vychází ze studie Petra Šťovíčka.

Areál bývalé plovárny a loděnice se nachází v sousedství mostu Na Mlejnku na Slezském Předměstí. Jedinou příjezdovou komunikací je zde cesta od hobbymarketu Baumax, v budoucnu se však uvažuje i o nové komunikaci vybudované od diskontu Lidl. Tudy se dnes dá také jet, ale je to spíše polní cesta.

Díky iniciativě studentů Katedry architektury a stavitelství ČVUT Praha, kteří si se souhlasem sportovního klubu SKVS Slavia vybrali jako téma své semestrální práce revitalizaci areálu bývalé Slezské plovárny v Hradci Králové, vzniklo pod vedením ateliéru A6 Novotná, Martinová, Zoula zhruba 20 projektů řešení nového vodáckého areálu. Výběr z prací včetně nejlépe hodnoceného projektu studenta Petra Šťovíčka byl vystaven v dubnu v budově Magistrátu města Hradec Králové.

„Jsme rádi, že si studenti sami vybrali naši lokalitu za téma své ročníkové práce. Díky jejich návrhům jsme získali mnoho inspirativních podnětů a s autorem nejlépe hodnocené práce jsme se předběžně dohodli na další spolupráci a rozpracování dílčích projektů,“ říká Tomáš Renčín, člen výkonného výboru sportovního klubu SKVS Slavia Hradec Králové a dlouholetý úspěšný závodník ve vodním slalomu.

Nová studie podoby vodáckého areálu se v současné době netýká pouze revitalizace a rozvoje stávajícího areálu Slezské plovárny, ale věnuje se i dalšímu rozvoji a lepší dopravní obslužnosti lokality. Plánované rekreační a sportovní vyžití nepočítá jen s vodáckými a dalšími letními aktivitami, ale i se zimním provozem, uměle zasněžovaným běžeckým okruhem a snowparkem.

Další rozvoj areálu závisí i na tom, jaké stanovisko k předloženým návrhům zaujme město, dohoda s ním je pro vodáky prioritou.

Mapa Slezské plovárny

Autor jednoho z nejlépe hodnocených návrhů Petr Šťovíček počítá ve svém konceptu s mnoha využitími. V centrální budově by se měla nacházet sauna s ochlazovacím bazénkem, relaxační místností a rehabilitací. Dále se zde má nacházet fitness s posilovnou a výhledem na řeku Orlici.

Ve vstupní budově bude kromě pokladny umístěno také WC a občerstvení s venkovním posezením.

Budova vodáckého klubu bude mít zázemí pro vodáky, sušárnu, sklad lodí a dva pokoje pro externí sportovce. Bude zde i klubovna s výhledem na řeku, bar a kuchyňka. V terénu před budovou je rampa pro vodáky, kaskádové sezení pro návštěvníky areálu, které se může v létě proměnit v malý amfiteátr s plátnem připevněným na molo.

Mola se využívají k oddělení hluboké a mělké vody pro děti. Je zde uměle vytvořen 25 metrový bazén pro plavce. Druhé molo je určeno pro vodáky.

Projekt je zatím ve stádiu úvah a prvních vizualizací. Nejdůležitější je právě financování projektu, vodáci by rádi dosáhli na evropské peníze spolu s městským či krajským financováním. Musí mít však skvěle zpracovaný projekt.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU