Přidat na Seznam.cz



Budovy UHK v centru

Rekonstrukce dvou historických budov Univerzity Hradec Králové (UHK) v centru města je již v plném proudu. Několikaleté snahy o obnovu zcela nevyhovujícího stavu fasád, oken a zubem času poznamenaných uměleckých prvků dvou významných objektů v samotném centru proslulého Salonu republiky tak dostávají reálný rozměr. Umožnila to státní dotace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ve výši téměř 50 milionů korun, k níž univerzita přispěje dalšími zhruba 3 miliony z vlastních prostředků. V budovách se nacházejí Pedagogická fakulta a Filozofická fakulta.


Celá akce je rozvržena do tří let a skončí v roce 2016. Stavební práce probíhají za plného provozu obou budov.

„I když k tomu přistupuje i fakt, že univerzita si nemůže dovolit v určitých časových úsecích rušit probíhající stavbou např. státní závěrečné či doktorské zkoušky. Jistě ani uchazeči o studium by při přijímacích testech nebyli rádi, pokud by je rušil zvuk stavebních strojů,“ vysvětluje některá úskalí probíhající obnovy kvestor univerzity Ing. Stanislav Klik.

Univerzita dostala oba objekty do majetku od města Hradec Králové před osmi lety. Jen novým kabátem stavební práce neskončí. Rekonstrukcí budou muset v dohledné budoucnosti projít taktéž vnitřní prostory obou objektů, které jsou vlivem svého stáří pro moderní univerzitu ne zcela vyhovující.

„Oprava vnějšího pláště budov je pro univerzitu otázkou nejen estetickou. Zašlý vzhled objektů kazí dojem z historického centra města Hradec Králové a potíže nám činí i jejich technický stav. Například většina oken netěsní a táhne jimi, jiná dokonce nejdou dovírat a mnohá hrozí vypadnutím,“ přibližuje důvody stavebních oprav kancléř univerzity dr. Ondřej Tikovský.

Budova stojící blíže labskému břehu vznikla na konci 19. století, objekt dnes slouží jako děkanát Pedagogické fakulty a sídlí v něm i několik kateder fakulty přírodovědecké, pro kterou začne v letošním roce univerzita stavět novou účelovou budovu ve vznikajícím kampusu. Filozofická fakulta sídlí v mladší stavbě původně státního učitelského ústavu, která vznikla v roce 1900.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí