Přidat na Seznam.cz



Uloženo do šuplíku? Park Malšovice po 6 letech

29. září 2014 19:51. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, PROJEKTY

Park Malšovice z výšky

Píše se rok 2008 a v soutěži vypsané městem zvítězila společnost ECE. Během dvou let se projekt připravil a od roku 2010 se Park Malšovice rozjel naplno. Vypadalo to, že vše půjde hladce. Jaký kolotoč se ovšem roztočil potom, to nemělo v Hradci obdoby. Osobní urážky, stovky planých diskuzí, jednání, hlasování a nakonec projekt nebude realizován. ECE změnila strategii a výstavba center už pro ni není prioritou. Story se nápadně podobá příběhu z filmu U nás v Mechově, tam se zase mělo stavět velké rekreační středisko. Projekt stadionu se tak už teď těší na nově složené vedení města.

Ani společnost Crestyl neměla zájem v projektu Park Malšovice pokračovat. ECE sice ještě zkouší najít pro projekt další zájemce, ale zřejmě to nedopadne. Proto tak magistrát počítá s tím, že jedinou variantou je rekonstrukce stadionu v režii města.

„Město předpokládá, že společnost ECE využije práva odstoupit od projektu a poskytne městu dle smlouvy finanční vyrovnání, které s takovým krokem souvisí. Město se vydá s definitivní platností cestou postupné rekonstrukce stávajícího stadionu za městské peníze. To je v tuto chvíli názor, který zastává jak vedení města, tak fotbalový klub,“ píše se v oficiálním oznámení magistrátu.

Co bude dál se stadionem, nejhorším v lize, to je otázka, na kterou brzy odpoví především nově zvolení zastupitelé. Zřejmě se tak začne s postupnou rekonstrukcí stávajícího stadionu se zachováním lízátek.

Vypadalo by to asi přibližně tak, že se fotbal nebude muset stěhovat, jeden rok se udělá jedna tribuna, další rok druhá a v dalších letech se třeba i celý stadion dokončí. Inspirací by mohla být pro Hradec například Plzeň. Stadion bude mít doufejme i určitou architektonickou hodnotu.

Záleží také na tom, zda se vypíše architektonická studie na nový stadion, jak rychle se projekt připraví, jak rychlé bude nové územní řízení a také stavební povolení.

Je tak už jisté, že lízátka budou svítit nad Hradcem i nadále.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU