Přidat na Seznam.cz



V Hradci velký úspěch HDK s Finkem. Druhé je ANO, třetí ČSSD

12. října 2014 9:27. /Autor ~ REDAKCE / # 4 MIN. / AKTUALITY, KRIMI, POLITIKA

Primátor Zdeněk Fink

Velmi výrazné vítězství si může připsat místní uskupení Hradecký demokratický klub v čele se současným primátorem Zdeňkem Finkem. Ve volbách získalo 25,6 % hlasů. S velkým odstupem skončilo druhé ANO se 14,2 procenty a třetí ČSSD s 11,8 %. Do zastupitelstva se také dostala KSČM s přesnými 10 procenty, dále pak TOP 09 s 6,7 %, ODS s 6,3 %, Koalice pro Hradec s 6,2 % a ještě Změna pro Hradec a Strana zelených s podporou Pirátů, která získala 5,7 procenta hlasů. Naopak oproti předchozím volbám potkal neúspěch Volbu pro Město, která získala jen 2,4 procenta hlasů, neuspělo ani uskupení Doma v Hradci.

Z výsledku voleb je tak jasně patrné, že hradečtí voliči byli velmi spokojeni se současným vládnutím primátora a ve volbách to tak dali zřetelně najevo, když HDK dali velmi silnou důvěru. HDK získalo letos jednou tolik procent, co ve volbách v roce 2010.

HDK 2006 (7,7 %), 2010 (12,5 %), 2014 (25,6 %)

Graf výsledku právě proběhlých voleb do zastupitelstva města

Současný primátor Zdeněk Fink v součtu dostal také s přehledem nejvíce preferenčních hlasů a je tak prakticky jisté, že bude primátorem i na další volební období. HDK bude mít tedy v zastupitelstvu 12 zástupců, o 7 více než uskupení mělo dosud.

„12 mandátů! a smajlík,“ okomentovalo jednoznačně výsledek voleb HDK.

„Období primátora bylo docela úspěšné, žádné výrazné neúspěchy, navíc za HDK kandidují velmi výrazné tváře, které v Hradci zná téměř každý, což hraje velkou roli,“ řekl včera pro ČT politolog Jan Outlý.

HDK 2006 (3 zast.), 2010 (5 zast.), 2014 (12 zast.)

Pohled na nové složení zastupitelstva města Hradec Králové

Novou stranou v zastupitelstvu je strana ANO, která získala 6 mandátů. ČSSD si oproti minulým volbám o 3 mandáty pohoršila, nyní jich bude mít pět. O jeden mandát méně bude mít i KSČM, nyní čtyři zastupitele.

„Úspěch ANO v Hradci Králové byl poměrně bez nějakého výrazného tématu i silných osobností, tak se lze domnívat, že tato podpora se takzvaně veze na vlně podpory pro ANO v celém Česku,“ dodal pro ČT Outlý.

Naopak ani jeden mandát nezískala stabilní strana v hradeckém zastupitelstvu Volba pro město, pro kterou se dá označit volební výsledek za velký neúspěch, poprvé navíc nekandidoval Martin Dvořák, i toho mohlo sehrát velkou roli. Neuspělo také Doma v Hradci, obě strany jsou uskupení, která byla dosud v zastupitelstvu.

TOP 09 bude mít místo nynějších 4 jen 3 zastupitele a ODS také 3 své zástupce, namísto 6 v předchozím volebním období. Na svém je Koalice pro Hradec, která bude mít dva zastupitele, což je stejný počet jako dosud. O jeden mandát si pohoršila Změna pro Hradec a Strana zelených s podporou Pirátů. Místo tří bude mít dva zastupitele.

„Všem voličům hradecké TOP 09 velmi děkuji za vyjádřenou podporu.Všem ostatním děkuji za účast ve volbách. Ať už z koaličních vyjednávání vyplyne naše účast na vládě či v opozici, slibuji pokračovat v poctivé práci pro Hradec Králové,“ napsal den po volbách Jindřich Vedlich.

„Rádi bychom touto cestou poděkovali všem voličům Změny pro Hradec a těm, kdo nám jakýmkoliv způsobem v průběhu kampaně pomáhali. Ztrátu 2 procent a jednoho zastupitelského místa určitě nebudeme vydávat za velký úspěch. Nicméně se budeme snažit i s tímto oslabeným mandátem vybojovat maximum z našich priorit.“ napsala strana Změna pro Hradec a Strana zelených s podporou Pirátů po volbách na svůj Facebook.

„Ještě jednou Vám děkujeme za podporu. Získali jsme 2 mandáty v zastupitelstvu města Hradec Králové a budeme nadále poctivě pracovat na našich prioritách,“ napsalo uskupení Koalice pro Hradec (KDU-ČSL a Nestraníci) po volbách na svůj Facebook.

Do zastupitelstva se překvapivě nedostali Starostové a nezávislí, kteří v minulém volebním období kandidovali spolu s TOP 09, nyní již samostatně. Uskupení získalo 3,2 procenta hlasů. Za stranu kandidovali například Lenka Jaklová a Richard Nádvorník.

Nově vzniklé uskupení Hradečtí patrioti ve volbách neuspělo, získalo jen 1,9 % hlasů, Doma v Hradci pak 1,2 procenta hlasů.

„Chtěl bych poděkovat všem, kdo nás podpořili v komunálních volbách do hradeckého zastupitelstva, nadšencům, kteří pomáhali se založením strany, s jejím „uvedením do chodu“ a hlavně s předvolební agitací. Všechno to, co jsme udělali, bylo to nejlepší, co jsme uměli. Bohužel, bylo to málo. Odpovědnost za výsledek padá na mne. Mrzí mne neúspěch právě kvůli lidem, kteří mi věřili a pomáhali, protože nám šlo o stejnou věc. Budu nyní držet palce těm úspěšným, aby naše město vedli co nejlépe, ke spokojenosti jeho obyvatel,“ napsal lídr Hradeckých patriotů František Řehounek.

Povolební vyjednávání pomalu začíná. Na tahu je vítěz voleb, uskupení HDK. Vyjednávání zřejmě nebudou trvat dlouho, je znám jasný vítěz voleb, který bude mít i svého primátora. ANO s jeho podporou souhlasí, proti nebudou zřejmě ani ostatní strany. Variant pro různé koalice je celá řada.

Klidně může pokračovat současná koalice, která by mohla mít i stejné složení, byť bez VPM a DvH, celkem to na radnici v této sestavě fungovalo. Opírala by se však o těsnou většinu. Možná k sobě tedy přiberou ještě ANO, nebo ČSSD.

Program všech stran je si celkem podobný, takže se lídři zřejmě rychle dohodnou a možná už 4. listopadu bude mít Hradec nové vedení. Před 4 lety jim to trvalo až do Vánoc.

MOŽNÉ KOALICE:

HDK + TOP 09 + ODS + KOALHK = 20

HDK + ANO + TOP 09 + ODS + KOALHK = 26

HDK + ČSSD + TOP 09 + ODS + KOALHK = 25

HDK + ANO + ČSSD = 23


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU