Přidat na Seznam.cz



Cesta pro D11 do Kuklen je volná. Farmářka podepsala

27. listopadu 2014 14:30. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, D11, DOPRAVA

Křižovatka D11 u Kuklen

Státní pozemkový úřad podepsal se statkářkou Ludmilou Havránkovou směnnou smlouvu, kterou stát získá do vlastnictví pozemky o celkové výměře více než 18 hektarů a na doplatku rozdílu ceny přibližně 4 miliony korun. Jedná se už opravdu o poslední pozemek, který bránil postupu stavebních prací na dálnici D11 před Hradcem Králové v okolí Plačic. Spor o pozemky mezi státem a farmářkou trval 20 let. Uzavřením směnné smlouvy došlo k naplnění dohody mezi Ředitelstvím silnic a dálnic a Ludmilou Havránkovou o převodu zbylé části pozemku nutného pro zahájení dostavby D11.

„Směnná smlouva s paní Havránkovou je pro stát výhodná hned v několika směrech. Nejenže otevřela cestu k úspěšnému dořešení situace kolem dostavby dálnice D11, ale současně jsme získali i o více než 1,5 hektaru větší výměru kvalitní zemědělské půdy a přínos do státní pokladny ve výši přibližně 4 miliony korun,“ hodnotí směnu pozemků ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová.

Státní pozemkový úřad realizací této směny získá 6 pozemků orné půdy o výměře více než 18 hektarů v okresech Znojmo, Liberec a Česká Lípa. Paní Ludmile Havránkové budou převedeny 4 pozemky o výměře přibližně 16,5 hektaru v okrese Hradec Králové.

Směnná smlouva zahrnuje i doplatek ve prospěch SPÚ ve výši přibližně 4 miliony korun. Směnná smlouva bude v nejbližších dnech předána na příslušný katastrální úřad ke změně vlastnického práva k dotčeným pozemkům.

Dostavba poslední úseku dálnice D11 před Hradcem odstartovala za přítomnosti premiéra v polovině července. Stavební stroje nyní pracují na stavbách, které jsou časově nejnáročnější. Kromě pěti mostních objektů se jedná zejména o mimoúrovňovou křižovatku Kukleny (vizualizace nahoře).

„Stavba dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové byla zahájena již v roce 1978, poslední úsek byl ale zprovozněn před osmi lety a od té doby se stavba nepohnula vpřed. Jsem proto rád, že se nám podařilo tuto problematickou stavbu znovu rozjet,“ uvedl nyní již bývalý ministr dopravy Antonín Prachař.

Dálniční stavba D11 v trase Praha – Hradec Králové – Jaroměř – Trutnov – státní hranice Polské republiky, je součástí mezinárodního dálkového evropského tahu E50 Brest – Paříž – Saarbrucken – Norimberk – Plzeň – Praha, E67 Praha – Hradec
Králové – Wroclaw – Varšava a E30 Varšava – Moskva.

Dálnice až do Kuklen by měla být hotová do tří let od začátku stavby, řidiči by nový úsek dálnice do Hradce Králové měli začít užívat v srpnu roku 2017.

Mimoúrovňová křižovatka u Kuklen bude ve tvaru trojlístku, původně se počítalo se čtyřlístkem. Pokračování D11 do Smiřic je ve vysokém stádiu přípravy a aktuálně probíhá výkup posledních pozemků. Nejvíce výkupů je zajištěno na části Hradec Králové – Plotiště nad Labem. Zde se usiluje o získání stavebního povolení.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí