Přidat na Seznam.cz



Křižovatka Koruna

V roce 2015 bude mít Hradec Králové rozpočet ve výši 2,04 mld. Kč. Běžné výdaje spolknou zhruba 80 procent rozpočtu, na investice zbude jen zbývajících 20 procent. Protože v minulých letech město hodně investovalo, tento rok bude spíše přípravný, další akce se rozjedou až v dalších letech. V roce 2015 se tedy počítá jen s výstavbou okružní křižovatky Koruna, která si u čtenářů vede v oblíbenosti s 88 procenty. Počítá se také s úpravou zimního stadionu a příspěvkem na stavbu centra pro integraci osob se zdravotním postižením, která již probíhá v bývalé škole ve Věkoších.

Centrum pro integraci osob se zdravotním postižením se tak usídlí v opuštěném objektu a po rekonstrukci budova výrazně prokoukne. Na té je umístěn i plakát s novým vzhledem.

„Sdružení jsme nabídli možnost přestěhovat se do opuštěné školní budovy ve Věkoších, ovšem s podmínkou, že tato organizace formou dotace z Evropské unie zajistí rekonstrukci objektu. Centrum tedy bude mít po plánované rekonstrukci moderní prostory, které budou pro jeho činnost plně vyhovující. U objektu je navíc rozsáhlá zahrada, která bude ideální pro rehabilitaci zdravotně postižených osob,“ řekl před časem Martin Soukup.

Mezi největší akce letošního roku bude bezpochyby patřit okružní křižovatka Koruna. Podle předpokladů by se měla začít stavět během letních měsíců. Její cena se odhaduje na 80 mil. Kč. V prosinci město utržilo za prodej pozemků Auparku od HB Reavis zhruba 69 mil. Kč a tyto peníze tak budou použity právě na stavbu křižovatky.

Touto stavbou se tak dokončí poslední z vizí přestavby celého prostoru počínaje Terminálem HD, Riegrovým náměstím a zakončením v podobě nové Koruny. Začátek příprav těchto projektů se datuje už k roku 2002.

Mezi další investiční plány města bude patřit cyklostezka z Pouchova do Piletic, rekonstrukce stadionu pro výcvik a požární sport, zakoupení nové cisterny dobrovolným hasičům z Malšovy Lhoty, rekonstrukce školního hřiště ZŠ Mandysova, půdní vestavba v ZŠ Plotiště a v rozpočtu je i stálice v podobě připravených peněz na rekonstrukci Všesportovního stadionu. Ta ale v roce 2015 určitě nezačne.

Hradec už nějaký čas připravuje podklady pro rekonstrukci fotbalového stadionu a podle primátora by se mělo jednat o stánek do 10 tisíc diváků. Stavba by měla být budována v podobném stylu jako v Plzni, tedy postupně. V roce 2016 by se snad již mělo začít na lízátkách něco dít.

V investičním plánu na roky 2016 a 2017 je zanesena i rekonstrukce Velkého náměstí včetně Bona Publica a přilehlých ulic např. V Kopečku. To je také jeden z hlavních investičních bodů primátora pro toto období.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU