Přidat na Seznam.cz



Křižovatka Koruna

Projekt křižovatky Koruna se po letech příprav dočká v letošním roce realizace. Zastupitelé na svém posledním zasedání schválili zadávací podmínky na veřejnou zakázku na stavební práce. Tento proces je jedním z výrazných kroků k přípravě samotné stavby objektu. Průjezd osobní dopravy a linek MHD zůstane po dobu přestavby zachován. Dokončením projektu této křižovatky se uzavře jedna osa koncepce urbanistického prostoru kolem Terminálu HD a Riegrova náměstí, která vznikla zhruba před 10 lety. Pojetí křižovatky je velmi výrazné až extravagantní. Bude to i jakási pomyslná brána do města.

„Křižovatka Koruna bude určitým regulátorem vjezdu do centra města a vnitroměstskou křižovatkou. Kruhové křižovatky tvoří určitý urbanistický bod – v Hradci vznikla koncepce symbolu křižovatky jako královské koruny navíc i s vedením trolejí pro trolejbusy. Tyto křižovatky mají i určitou schopnost dobré zapamatovatelnosti místa,“ řekl architekt Patrik Kotas.

Stavba by neměla zahrnout jen samotnou křižovatku, ale část území Gočárovy třídy, části Puškinovy ulice, Habrmanovy ulice, změně směru a rekonstrukci Všehrdovy ulice a odbočení do Zamenhofovy ulice.

Dopravní situace v lokalitě Aupark a Koruna

„Jsem rád, že zastupitelstvo dalo zelenou pokračování výstavby křižovatky. Při konci mého působení před 10 lety na radnici se už o křižovatce diskutovalo. Přál bych si kdyby byla třeba luxusnější a měla dva podchody, nebo jeden nadchod, ale podle studií průchod pěších nebude omezován a i dopravně křižovatka vyhovuje. Jsem rád, že na konci Gočárovy třídy budeme mít konečně korunu, která bude symbolizovat něco jiného, než haly ZVU v pozadí,“ řekl zastupitel Oldřich Vlasák.

Pokud vše dobře půjde, mohla by být výstavba zahájena v průběhu letních měsíců. Dokončení celého projektu se plánuje do jednoho roku, tedy zhruba za 10 měsíců od začátku prací. Odhadem na přelomu jara a léta 2016. Na podzim téhož roku by se pak mělo otevřít přilehlé obchodní centrum.

„Křižovatka je v rozpočtu drahá. Ovšem nejde jen o ní, ale o vedlejší komunikace, chodníky, přeložky kabelů a sítí apod. Pro mě osobně znamená její dokončení určité uzavření západní části středu města v podobném rukopisu jako terminál, náměstí před nádražím a nyní Koruna. Někomu se to může líbit, někomu naopak ne, ale myslím si, že má smysl, aby město bylo jednotným krokem v této části uzavřeno,“ řekl primátor města Zdeněk Fink.

Projekt přestavby celého území křižovatky Koruna by měl stát zhruba mezi 80-100 mil. Kč. Stavbu můžete ohodnotit na tematické stránce o křižovatce Koruna.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí