Přidat na Seznam.cz



Stadion! Město chce postupovat rychle i podle nové studie

3. dubna 2015 20:59. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, PROJEKTY, STADIONY

Nový stadion z výšky

Před měsícem město představilo studii, která měla nastínit, kudy by se fotbalový stadion mohl ubírat. Nyní zastupitelstvo rozhodlo, že se zhruba podle této studie, jedné další a spolu se dvěma územními rozhodnutími bude opravdu připravovat nový fotbalový stadion. Má se postupovat hlavně rychle, aby stadion vznikl, co nejdříve. Zároveň také zastupitelé ukončili smluvní vztahy se společností ECE. Ta před 7 lety vyhrála investorskou soutěž na výstavbu nové arény. Nyní magistrát připravuje znovu nový stadion, tentokrát už potřetí, snad to bude i naposledy. O tom, jak Hradec staví stadiony ví totiž už celá republika.

Fanouškům i našim čtenářům se nový stadion podle návrhu Tomáše Vymetálka očividně líbí. V anketě se líbil 70 % čtenářů, dokonce 27 % si přeje rovnou, ať po sezoně vyjedou bagry. Zbylá 3 procenta byla pro vypsání nové architektonické soutěže.

„Veškerá snaha města bude teď soustředěna na stavbu fotbalového stadionu, který by měl v režii města vzniknout co nejdříve. Dnešním dnem, tedy po zastupiteli odhlasovaném ukončení smluvních vztahů s firmou ECE, máme volné ruce a můžeme veškeré přípravné práce zintenzivnit,“ prozradil náměstek Jindřich Vedlich.

Společnost ECE uhradí městu zhruba 4,5 mil. Kč bez daně za finance, které do společného projektu v přípravných pracích vložilo. Tímto tak zřejmě končí sedmileté manželství magistrátu a ECE ve vztahu ke stadionu a obchodnímu centru Arkády.

Nyní je v plánu zadání projektové dokumentace pro územní řízení, stavební povolení a dokumentace pro výběr zhotovitele stavby.

V jakém horizontu by se mohl nový stadion opravdu rozeběhnout je těžké odhadovat. Všichni ale zřejmě budou rádi, pokud se začne v roce 2016 bourat. Nyní se schválila takzvaná nultá etapa, což jsou nutné úpravy východní tribuny dle požadavků fotbalové asociace pro zápasy 1. ligy.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU