Přidat na Seznam.cz



Na podzim se otevře dvoukolejka mezi Hradcem a Pardubicemi

6. dubna 2015 21:10. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, DOPRAVA, DVOUKOLEJKA

RegioPanter

Vytížená jednokolejná trať mezi Hradcem Králové a Pardubicemi získává v úseku Stéblová – Opatovice nad Labem druhou kolej, stavba je právě v plném proudu. Kromě toho dochází ke kompletní přestavbě stávající traťové koleje a krajní stanice Stéblová. Dále se modernizuje traťové zabezpečovací zařízení až do železniční stanice Pardubice-Rosice nad Labem a na vlečce do areálu Elektráren Opatovice. Zdvoukolejnění umožní míjení protijedoucích vlaků v úseku Stéblová – Opatovice nad Labem namísto současného zdlouhavého čekání v místech křížení. Úspora času se odhaduje na minuty.

Stávající traťová rychlost 100 km/h se i díky použití nových kolejí na betonových pražcích zvýší až na 160 km/h. Na začátek a konec dvoukolejného úseku jsou pokládány štíhlé výhybky pro jízdu stodvacítkou. Vzhledem k plánované rychlosti vlaků budou všechny přejezdy nově zabezpečeny zařízením elektronického typu s celými závorami.

Po dokončení stavebních prací přestane stávající stanice Opatovice nad Labem sloužit cestujícím, nahradí ji stejnojmenná zastávka, která se vybuduje blíž k obci.

Zde stejně jako na nádražích v Čeperce a Stéblové ocení cestující zvýšená nástupiště pro pohodlný nástup a výstup z vlaku. Nové přístřešky je nejen ochrání před nepřízní počasí, ale nabídnou i prostor pro uložení si jízdního kola. Instalované osvětlení ve stanici a na zastávkách umožní přístupnost za snížené viditelnosti. Současně se vybaví novým rozhlasovým zařízením a informačním systémem.

Rozšíření dosud jednokolejné tratě si vyžádalo demolici objektu na zastávce Čeperka.

V dubnu se v rámci rozsáhlých probíhajících prací uskuteční výluka. Od 4. dubna nepřetržitě do 19. dubna si vynutí úplné zastavení železniční dopravy mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Vlaky budou v plném rozsahu nahrazeny autobusy.

Následně na tuto výluku od 20. dubna naváže další etapa, při které bude mezi Pardubicemi a Hradcem Králové autobusy nahrazena pouze část vlaků. Tato fáze výluky potrvá až do 30. dubna.

Podle současných předpokladů by se zdvoukolejnění trati mezi Hradcem a Pardubicemi mělo dokončit letos v listopadu. Celá investice bude stát necelou 1 mld. Kč bez DPH.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU