Přidat na Seznam.cz



Gulfstream G200 v únoru

Hradecké letiště v uplynulém roce odbavilo 4.284 cestujících. To je o 9 % více než v tom předchozím. Na letišti bylo uskutečněno 30 013 letových pohybů, nejvíce od zprovoznění aeroportu v roce 2008. Mezi největší uživatele patří společnosti DSA, T-Air, TL-Ultralight a HeliCzech, které jsou umístěné přímo na letišti. To využívají také obchodní cestující na byznys letech s malými proudovými letadly do několika osob, třeba pro hradecký Kingspan apod. Podle rozvojových plánů by letiště právě tyto lety chtělo navýšit. Podobné stroje jako na obrázku by tak na hradecké letiště mohli létat častěji než dřív.

Hendikep hradecké letiště je v podobě přistávání letadel za zhoršených povětrnostních podmínek, tedy podle přístrojů. To však do budoucna nemusí být pravda. Letiště dnes připravuje pilotní projekt.

„Pilotní projekt – IFR letiště Hradec Králové s nepřesným přístrojovým přiblížením RNAV (GNSS),“ jedná se o přiblížení jako tzv. IFR například podle GPS, kterým jsou letadla běžně vybaveny a jehož cílem má být přístrojové přiblížení na letiště.

Do práce na tomto projektu se zapojila řada institucí, kromě místních leteckých služeb, také Ministerstvo dopravy, Úřad pro civilní letectví, Armáda ČR, Řízení letového provozu ČR, ČVUT Praha a další. Tento systém, o který se pokouší Hradec funguje již na některých letištích Evropské unie.

„V letošním roce, mimo již schválené poskytování navigačních služeb Armádou ČR, bude vypracována Řízením letového provozu ČR bezpečnostní studie a následně koordinační dohoda mezi AČR, ŘLP a LSHK, kde budou stanoveny úkoly jednotlivým stanovištím. Na základě studie a dohody proběhne výcvik pracovníků jak stanoviště řízení leteckého provozu Pardubice, tak i AFIS služby Hradec Králové,“ píše se ve zprávě k rozvoji letiště.

Finální zálet a zkušební provoz by pak měl být spuštěn v druhé polovině roku 2015. To by mohlo přinést na ranvej hradeckého vzdušného přístavu možné celkové zvýšení letových pohybů a zatraktivnit jej tak.

O tom, že se lidé o budoucnost našeho letiště zajímají, svědčí i zvyšující se počet fanoušků (skoro tisíc) na FB stránkách – Airport Hradec Králové, podle naší ankety by si více než 70 % hlasujících přálo létat na dovolenou právě odsud.

Letos se na letišti uskuteční ještě dvě akce. V červnu Open Skies for Handicapped a v září CIAF. Kromě české armády na letadlech JAS-39 Gripen a L-159, by se měla představit i belgická F-16, také místní MiG-15 a lotyšská skupina Baltic Bees na strojích 5x L-39.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 020

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí