Přidat na Seznam.cz



MHD má nový tarif. Ušetří senioři, studenti a psi

1. září 2016 8:54. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / EXPRESNĚ

Naposledy se jízdné měnilo před pěti lety, nyní dochází k další změně. Jízdné o něco zdraží, výhodnější pak bude pro některé skupiny obyvatel.

Senioři nad 70 let zaplatí za roční jízdenku nově 100 korun, předtím platili 500 Kč. Ruší se měsíční a čtvrtletní seniorské jízdné. Dosavadní zakoupené časové jízdenky seniorů budou platit do vypršení termínu platnosti.

Zdarma nově pojede i jedna osoba doprovázející dítě do tří let věku – věk dítěte je nutné prokázat na místě průkazem zdravotní pojišťovny, z občanského průkazu rodiče, cestovním pasem nebo rodným listem. Toto pravidlo se vztahuje vždy pouze na jednu doprovázející osobu.

Bez poplatku bude i přepravován v MHD pes. Cestující může vzít do vozidla i další drobná domácí a jiná zvířata, pokud tomu nebrání zvláštní předpisy, jsou-li uzavřena ve schránkách s nepropustným dnem a není-li jejich přeprava na obtíž ostatním cestujícím.

„Cestující smí vzít s sebou do vozidla k přepravě beze schránky pouze psa. Nastoupit s ním může jen s vědomím řidiče. Pes musí mít nasazen bezpečný náhubek (netýká se slepeckého psa), musí být cestujícím držen po celou dobu přepravy na krátkém vodítku a nesmí být přepravován na sedadle. Ve vozidle se přepravuje nejvýše jeden pes. Toto omezení neplatí, jde-li o dva psy jednoho cestujícího, nebo služební psy státní, vojenské a městské policie nebo armády ČR. V době zvýšených přepravních nároků může řidič přepravu psa beze schránky odmítnout,“ uvádí dopravní podnik.

10 měsíční jízdenka pro žáky a studenty se při zachování původní ceny mění na 12 měsíční (ta bude mít každý rok platnost od 1. září do 31. srpna následujícího roku).

S výhodou pojede také jedna dospělá osoba (starší 15 let) se dvěma dětmi do 15 let v sobotu, neděli a svátek, kdy mohou cestovat společně na jeden jízdní doklad zakoupený u řidiče („rodinnou jízdenku“) v hodnotě 25 korun. Jízdenka je přestupní v celé síti MHD (město i dopravně připojené obce) s platností 60 minut od jejího nákupu.

Bezplatně se i nadále přepravují děti do dovršení šesti let, držitelé průkazu „ZTP“ a „ZTP/P“ včetně průvodce, držitelé průkazů svazu Pomocných technických praporů, Konfederace politických vězňů, členové Českého svazu bojovníků za svobodu a členové Československé obce legionářské, zavazadla, dětský kočárek a jízdní kola dle „Smluvních přepravních podmínek pro přepravu ve vozidlech městské hromadné dopravy v Hradci Králové.“

Zdarma zůstává také přeprava mezi zastávkami Terminál HD a Hlavní nádraží ČD.

Cestující, kteří mají ještě k dispozici papírové jízdenky starší nebo v jiné nominální hodnotě, je mohou od 1. září 2016 použít, pokud bude jejich hodnota odpovídat novým cenám jízdného, k tomu si podle potřeby mohou v předprodeji či zákaznickém centru dokoupit doplatkové jízdenky.

Ceník papírových jízdenek, elektronické peněženky a mobilní jízdenky naleznete na: MHD NOVÝ TARIF soubor je v PDF.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU