Přidat na Seznam.cz



Hlavní nádraží čeká proměna

30. září 2016 8:56. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, PROJEKTY

Budova hlavního nádraží

V červenci převzala Správa železniční dopravní cesty část závodu Českých drah, tedy tu část, pod které patřila železniční nádraží a zastávky. Mezi ně patří právě i hradecké hlavní nádraží. To se dočká rekonstrukce části budovy mezi prvními z republiky. Z dřívějška má totiž zpracovanou projektovou dokumentaci a platné stavební povolení. SŽDC chce s opravou začít příští rok.

Ta už nyní začala s opravou nádražích po celé republice. Zpravidla jde o výměnu oken a dveří, opravy přístřešků, střešních krytin a fasád. Upravovat se budou i prostory pro cestující, například interiéry čekáren, nádražních hal či sociálních zařízení. Do konce roku se vylepší přesně osmdesátka nádraží ve všech krajích.

„Kompletní modernizace pak čeká v příštím roce výpravní budovy v Břeclavi, Hradci Králové, Turnově, Lipníku nad Bečvou či Přerově. Předpokládané náklady činí 198 miliónů korun,“ prozradil předseda správní rady Vladimír Novotný.

„Hradce se týká plánovaná oprava proskleného zastřešení haly výpravní budovy, které je ve špatném stavu a do budovy na více místech zatéká. Při opravě zastřešení, které se skládá ze sedlové prosklené střechy a vodorovných prosklených podhledů, kompletně vyměníme vnější i vnitřní skleněný plášť. Původní nosné ocelové konstrukce budou ošetřeny a zachovány. Zároveň odstraníme některé dřívější necitlivé opravy. Budova je památkově chráněná a projekt odpovídá požadavkům památkové ochrany. Práce musí být prováděny za provozu pouze s usměrněním pohybu cestujících v hale,“ odpověděla tisková mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Celkem vyjde oprava na necelých 40 mil. Kč a měla by trvat 12 měsíců. Cestující se tak musí připravit v příštím roce na občasné komplikace při pobytu v nádražní hale.

Další opravy nádraží pak přijdou až s výstavbou dvoukolejky v úseku Opatovice – Hradec kolem roku 2019. V plánu je opravení jižního a severního zhlaví, výstavba nového čtvrtého nástupiště a další dílčí rekonstrukce na nástupištích a jednotlivé úpravy.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU