Přidat na Seznam.cz



Galerie otevře po rekonstrukci 24. listopadu

21. listopadu 2016 0:51. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / AKTUALITY

Galerie před rekonstrukcí

V závěru listopadu se veřejnosti otevře opravená Galerie moderního umění na Velkém náměstí. Plánovalo se, že otevře dříve, zpoždění je zapříčiněno z důvodů restaurátorských prací uvnitř galerie. Budovu zrekonstruoval Královéhradecký kraj. K vidění bude nová stálá expozice Proměny obrazu / Obrazy proměn od přelomu 19. a 20. století až po tvorbu současných umělců.

„Do budovy je také nyní přemístěna Galerie Vladimíra Preclíka, pro kterou je vyhrazený výstavní sál v historických interiérech v prvním poschodí. Základem této proměnlivé stálé expozice je soubor uměleckých děl, která Vladimír Preclík daroval Královéhradeckému kraji,“ řekl ředitel Galerie moderního umění v Hradci Králové Tomáš Rybička.

Péčí restaurátorů prošly sochy Ladislava Šalouna v hlavním průčelí, vstupní portál, schodiště, nábytek i historické tapety. V září skončila instalace výstavního osvětlení, což umožňuje nastěhování uměleckých děl.

Rekonstrukce byla po stavební stránce dokončena v listopadu 2015. Náklady na stavební práce byly zhruba 97 milionů korun včetně DPH, Královéhradecký kraj zde získal dotaci z ROP Severovýchod 53 milionů korun. Další finance ze svého rozpočtu vynaložil kraj na vnitřní vybavení galerie a rekonstrukci bytů v budově. Náklady na kompletní rekonstrukci galerie jak z vnitřku, tak z vnějšku jsou dohromady zhruba 120 milionů korun.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU