Přidat na Seznam.cz



Nové sídlo Lesů ČR bude vypadat jako strom

31. ledna 2017 13:24. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY, PROJEKTY

Nové sídlo podniku Lesy ČR v Hradci Králové / Vizualizace: Chybik+Kristof Architects & Urban Designers

Největší dřevostavba v Česku vyroste na Novém Hradci Králové. Bude mít podobu stromu, který roste z lesa do města a naopak. Tak by mělo vypadat nové sídlo státního podniku Lesy ČR v Hradci. Jedná se o unikátní dřevostavbu, která je jedinečná svoji velikostí. Nové sídlo bude umístěno ve stejné lokalitě jako nynější ředitelství podniku. Podmínkou bylo propojit stavbu a les, což bylo splněno.

„Při návštěvě areálu jsme si uvědomili zásadní skutečnost, která formovala naše uvažování nad návrhem nového administrativního centra od počátku až do konce. Po prohlídce areálu jsme se rozhodli prozkoumat nejbližší okolí a cesta nás zavedla po mostě přímo do hradeckého lesa. Byl teplý letní den a kontrast mezi teplotou ve vyhřátém prostředí mezi budovami a vstupem do chladivého lesa byl naprosto zřejmý. Ptali jsme se sami sebe, co nás vlastně nutí pracovat v přehřátém interiéru, když nejlepší by bylo vzít si notebook mezi stromy a pracovat v prostředí plném klidu,“ uvádí vítězní architekti Chybík+Křistof v úvaze nad první myšlenkou tvorby nového sídla.

Pohled přes parkový les na vstupní prostory Lesů ČR / Vizualizace: Chybik+Kristof Architects & Urban Designers

Výsledná podoba objektu vzešla z mezinárodní architektonické soutěže, do které se přihlásilo na 42 studií z různých koutů světa. Například z USA, Francie či Španělska. Vyhrálo ale Brno a ateliér Chybík+Krištof. Ti zveřejnili na svém webu prvenství v soutěži. Vedení společnosti LESY ČR by to mělo oznámit na tiskové konferenci ve středu 1. února, kde by vítěz soutěže měl získat zakázku na realizování svého projektu.

„Fenomén lesa jako pracovní prostředí. Maximální propojení pracovního místa s lesem. Vytvoření transparentního, intimního a zároveň reprezentativního prostředí. To vše nás vedlo k myšlence centrálního prostoru, z něhož budova vrůstá do lesa a les do budovy,“ uvádí architektonické studio.

Na Novém Hradci tak vyroste největší dřevostavba v Česku a půjde o jednu z největších budov s dřevěnou konstrukcí v Evropě. Lesy ČR plánují postavit novou budovu do roku 2020.

Pohled z naučné stezky na budovu nového sídla Lesů ČR / Vizualizace: Chybik+Kristof Architects & Urban Designers

Že je celá stavba komplexně promyšlená dokazuje i podrobný popis od architektů. Při vstupu do budovy vstoupíte do foyer a takzvaného srdce celého domu. Ten se bude skládat ze dvou nadzemních podlaží a jednoho podzemního pro automobily. Na střeše budovy pak bude pokračování venkovní naučné stezky. Střecha bude pokryta zelení a na konci každé jedné části budovy budou umístěny speciální obydlí pro živočichy – ptačí budky, včelí úly, čmeláčí budky či hmyzí hotely. Celá budova tak bude žít životem nejenom uvnitř, ale i venku.

Součástí komplexu bude i venkovní naučná stezka, podél celé budovy budou vysázeny vzorky 5 nejčastějších typů lesů, které se nachází na našem území. Bude se jednat o parkový les, jasanový les se střemchou, bukový les s jedlí, smrkový les, borovicový les s břízou a dubový les s habrem.

Po naučné stezce budou umístěny také výukové altány s poznáváním vegetace, dále pak mokřadní jezírko. V budově by mělo být umístěno i gastronomické zařízení a skluzavka z prvního patra.

Nové sídlo podniku Lesy ČR v Hradci Králové / Vizualizace: Chybik+Kristof Architects & Urban Designers

Budova bude mít celkem šest takzvaných větví, tedy částí objektu. Odhadovaná cena výstavby je necelé půl miliardy Kč a pracovat by zde mělo zhruba 200 zaměstnanců.

Mezi úspěchy studia Chybik+Kristof se řadí realizace českého pavilonu EXPO v Miláně, který byl následně oceněn mezinárodní nezávislou porotou – bronzovou medailí za architekturu. Společně s dalším vítězným návrhem – revitalizací pražské čtvrti Waltrovka, vzniklo mezinárodně působící architektonické studio, aktuálně se třemi ateliéry – v Praze, Brně a Bratislavě.

Se všemi návrhy zaslanými do soutěže se můžete seznámit ve Studijní a vědecké knihovně v galerii U Přívozu od 16. do 28. února, kde proběhne výstava architektonických návrhů.

Na novou budovu se můžete podívat na speciální stránce věnované tomuto projektu, kde můžete hlasovat o tom, jak se Vám projekt líbí.

Projekt Nové sídlo LESY ČR

redakce | tt |


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí