Přidat na Seznam.cz



Druhá liga! Votroci po roce balí a čeká je demolice stadionu

20. května 2017 19:29. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY

FC Hradec Králové

Fotbalisté FC Hradec Králové po roce opouštějí českou elitu. Sezona by se dala shrnout jedním slovem – zvláštní. V klubu od jara panovala blbá nálada, ultras zápasy bojkotovali a fanoušků každým kolem ubývalo. I skalní už v březnu říkali, že přijdou až na druhou ligu, a tak se taky stalo. Změny sice přišly, ale už příliš pozdě. Když v březnu trenér Pilný rezignoval, mělo to vedení přijmout.

Klub čekají možná v červenci změny, jak budou velké, kdo kádr opustí, kdo z vedení zůstane, je těžké nyní odhadovat. Chtělo by to ale větší profesionalitu, podobnou jaká funguje aktuálně v hradeckém hokeji. Někteří hráči budou muset tým opustit, jejich výkon byl někdy až strašidelný. Hráčem sezony v černobílém dresu je pak bezpochyby brankář Ottmar, srdcař, který v každém zápase bojoval na 110 procent, je otázkou zda zůstane.

Hradec měl smůlu i na zranění Holeše a Vlkanovy, stabilní hráče základní jedenáctky. Dalo by se říct, že Votroci měli sezonu velmi dobře rozjetou, po podzimu se 16 body. Paradoxně Hradci mohl uškodit přesun na vlastní stadion, v Boleslavi na tamním stadionu hrál dobře. I přes nižší účast se na útulném stánku dala vytvořit parádní kulisa a fanoušci měli díky blízkosti tribun kontakt s hráči.

„Proti Spartě jsme nehráli vůbec špatně (Hradec prohrál 3:2, pozn. redakce), ale body jsme měli získat v jiných zápasech. A nebylo jich málo. Příbram, Liberec, Karviná. V domácích zápasech, kdy jsme nedali hrozně dlouhou dobu ani gól. Je to obrovské zklamání, protože pád do druhé ligy nikdo nechtěl,“ říkal zklamaný brankář Radim Ottmar.

Pověstný chleba se lámal na jaře v domácích zápasech s Brnem a Boleslaví. Kdyby se ze dvou remíz 0:0, dvakrát vyhrálo, měl by Hradec vystaráno. Zde hraje roli i stadion, neútulný, neatraktivní, pro fanoušky nejhorší v Evropě, přitom dobré fotbalové prostředí, které dokáže fotbalisty strhnout je až polovina úspěchu. Bez stadionu a zázemí budou Votroci pendlovat mezi první a druhou ligou stále.

„Věřím, že najdeme sílu a možnosti, abychom se do ligy vrátili. Strašně bych byl rád, kdyby se konečně už postavil stadion. Na první ligu je to nedůstojné, to se shodneme všichni. Abychom mohli bojovat o návrat, musíme mít podporu fanoušků, vytvořit tlak na soupeře, na rozhodčí. Což na malém stadionu jde lépe,“ sdělil pro klubový web trenér Karel Havlíček.

Ve druhé lize na Votroky čekají známí soupeři i atraktivní zápasy. Znovu bude derby proti Pardubicím, pak také Viktoria Žižkov, České Budějovice, ještě není rozhodnuto, zda do ligy postoupí Ostrava nebo Opava. Možná pak bude i městské derby, pokud postoupí Olympia Hradec Králové ze třetí ligy.

A možná si Hradec polepší i televizně, jako favorit druhé ligy bude více v přenosech televize, než jako outsider první ligy.

Na podzim by se podle předpokladů už měla začít bourat západní tribuna, doufejme, že se tak opravdu stane. Kvůli kauze Pelta totiž není vůbec jisté, zda město dostane dotaci 150 mil. Kč na výstavbu stadionu. V tom případě by se stadion nepostavil do dvou až tří let, ale rozložil by se na delší časový úsek.

Soupeři, kteří s jistotou čekají na Hradec ve druhé lize jsou: Vlašim, České Budějovice, Znojmo, Pardubice, Viktoria Žižkov, Táborsko, Ústí nad Labem, Varnsdorf a Třinec. Rozhoduje se ještě o postupu mezi Ostravou a Opavou, a o sestupu mezi Vítkovicemi, Sokolovem a Frýdkem-Místkem. Kdo postoupí ze třetích lig se teprve uvidí.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU