Přidat na Seznam.cz



Jak vznikl moderní Hradec? Muzeum představí skryté plány

15. června 2017 20:43. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / AKTUALITY

Regulační plán 1926-28, Josef Gočár

Muzeum východních Čech připravuje unikátní výstavu regulačních plánů Hradce Králové z let 1884 až 1942, některé budou k vidění vůbec poprvé. Na plánech se podíleli významní čeští architekti v čele s všem dobře známým Josefem Gočárem. Výstava bude otevřena od pátku 30. června do 5. listopadu 2017 v Muzeu východních Čech na Eliščině nábřeží.

„Zboření královéhradecké pevnosti nastolilo mnoho otázek, jak postupovat při další výstavbě města. Přestože v 80. letech 19. století byla teorie i praxe moderního urbanismu teprve v začátcích, vypsalo město soutěž na regulační plán,“ uvádí Muzeum východních Čech.

Díky němu vznikla v rámci České republiky naprosto ojedinělá ucelená řada regulačních plánů města, na kterých se podíleli významní čeští architekti v čele s Josefem Gočárem.

Výstava seznámí širokou veřejnost s regulačními plány Hradce Králové, a to včetně některých dílčích regulací Ulrichova náměstí, Labské kotliny, Orlické kotliny a dalších částí města.

Téměř komplexní soubor regulačních plánů Hradce z let 1884 až 1942, na jejichž podkladě bylo vybudováno moderní město, představuje předměty, které jsou uloženy v několika institucích. A většina z nich bude vystavena vůbec poprvé!


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 008

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí