Přidat na Seznam.cz



Na Stavbu roku 2017 jsou z Hradce přihlášeni Aupark a GMU

22. července 2017 7:10. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Aupark Hradec Králové s fontánou / Foto: HB Reavis

HRADEC KRÁLOVÉ – Dvě želízka v tvrdé konkurenci celkem 48 staveb jsou přihlášeny na seznam objektů, které se budou ucházet o titul Stavba roku 2017. Za Hradec se o toto ocenění bude snažit objekt obchodního centra Aupark, který vznikl po přestavbě bývalého autobusového nádraží Koruna a také přestavba Galerie moderního umění na Velkém náměstí.

Samotná křižovatka Koruna před Auparkem už jedno ocenění letos získala – stala se Dopravní stavbou roku 2016. I když měla některé odpůrce, odborná komise uznala její kvality a přednosti, i estetické ztvárnění, které změnilo významně daný prostor. Autorem křižovatky je architekt Patrik Kotas.

Ztvárnění obchodního centra Aupark vypracovala architektonická kancelář Obermeyer Helika. Investorem byla společnost HB Reavis. Celková plocha k pronájmu je zde 23.000 m2.

Stavební úpravy Galerie moderního umění v Hradci Králové spočívaly v rozsáhlé rekonstrukci pozdně secesní budovy bývalého Záložního úvěrního ústavu, postavené v letech 1911-12 podle návrhu významného českého architekta Osvalda Polívky. Autorem architektonického řešení rekonstrukce je architekt Pavel Tušl z královéhradeckého ateliéru 3Q Project. Generálním dodavatelem stavby byla společnost STAKO.

Uvidíme jak si povedou tyto dvě stavby z naší metropole ve veliké konkurenci ostatních staveb z celé České republiky. První výsledky budou oznámeny 7. září, kdy bude vyhlášeno 15 nominací a začne i hlasování veřejnosti. Zkraje října pak budou vyhlášeny tituly i zvláštní ceny.

Titulem Stavba roku se z Hradce z předchozích ročníků mohou pyšnit například – Pedagogická fakulta UHK (1998), panelové domy v Gagarinově ulici či Domov důchodců na Novém Hradci (2002), Pavilon interních oborů FNHK (2005), Krajský úřad Královéhradeckého kraje (2008), Studijní a vědecká knihovna (2009) a Letní koupaliště Flošna (2010).


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 020

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí