Přidat na Seznam.cz



DP na nákupech. Získá 9 trolejbusů a 20 elektrobusů

25. srpna 2017 9:48. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

HRADEC KRÁLOVÉ – Dopravní podnik bude nakupovat. V roce 2018 rozšíří počty stávajících autobusů a trolejbusů další vozy. Bude se jednat o 9 trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem a 20 elektrobusů. V obou případech jde o veřejné zakázky z operačních programů Ministerstva pro místní rozvoj a z programu metropolitní oblasti Hradecko-pardubické aglomerace.

Dočkat nových elektrobusů by se měl Hradec ve dvou termínech – v květnu 2018 (10 ks) a srpnu 2018 (10 ks). Dodávka trolejbusů by měla proběhnout v červnu 2018 (3 ks) a srpnu 2018 (6 ks).

Dopravní podnik uvádí, že provoz elektrobusů je až třikrát levnější než u běžných autobusů na naftu.

Mezi další novinku a téma na přelomu roku bude patřit odchod současného ředitele DP Miloslava Kulicha, který z funkce odejde po 30 letech, což je na české poměry unikát. Nastoupil v roce 1987. Zasloužil se zejména o to, že v hradeckém provozu jezdí nejmodernější vozový park v zemi.

Nový šéf bude muset vyřešit úbytek cestujících i málo dynamické linkové vedení, které si žádá o proměnu do modernější potřeby současných přepravních trendů. Chybí třeba přímé propojení z jižní části Pražského Předměstí k fakultní nemocnici a dál na Moravské Předměstí. Existují v Hradci místa, kde to je na zastávky daleko a ani intervaly spojů mnohdy nejsou ideální. DP se také nedaří s okolními obcemi vyjednat možnost zavedení MHD. Naposledy se síť rozšířila v roce 2010 do Divce.

Dopravní podnik od září spustí první čistě elektrobusovou linku z Velkého náměstí. Zastávka bude umístěna vedle galerie (více zde). V příštím roce zavede trolejbusy na Plachtu a chystá se také výstavba trolejového vedení na Pod Strání. Kromě nákupu z operačních programů mají ve vozovém parku přibýt i klasické autobusy.

Dojde také k úpravě předprostoru před sídlem DP, v rámci kompletní revitalizace půjde o parkové úpravy, umístění laviček a vznikne 20 parkovacích míst před budovou.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU