Přidat na Seznam.cz



U Grandu vznikne přestupní terminál. Okolí projde proměnou

3. září 2017 21:53. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

HRADEC KRÁLOVÉ – Magistrát připravuje proměnu důležitého přestupního uzlu v samotném středu města. Úsek kolem Grandu je našlapaný dopravou. Zastavuje tu 12 linek MHD, skoro polovina z provozu. Městští architekti prověřují možnosti, které by přispěly k plynulejší a bezpečnější dopravě i provozu chodců a cyklistů v této koncentrované části Hradce.

„Dnešní stav veřejného prostoru „U Grandu“ se z mnoha důvodů nedá označit jako uspokojivý a jednoznačně neodpovídá významu tohoto místa. Nejde jen o současný stav povrchů komunikací, zejména chodníků, přechody pro chodce do zastávky, problémy s údržbou, bariérovost, a podobně. Celkově nevytváří dobré podmínky pro plynulý provoz moderní hradecké hromadné dopravy, pro vlastní cestující včetně těch přestupujících nebo vybavení zastávek,“ vysvětlil důvody záměru náměstek primátora Jindřich Vedlich, odpovědný za rozvoj města.

Jednoduše si to shrňme, prostranství u Grandu vypadá zkrátka nevábně. Pokud město chce přistoupit k proměně, musí ji udělat z gruntu. Studie modernizace si dává za cíl vytvořit moderní přestupní uzel MHD spolu s kvalitní realizací tohoto bodu.

„Navrhujeme posunutí zastávky u hotelu Grand tak, aby nebyla přímo v křižovatce a jeden přechod pro chodce, který nebude zasahovat do zastávky MHD, jak tomu je dnes,“ popsal nové řešení Vedlich.

„Zvolená varianta nemusí znamenat finální podobu křižovatky, jde o nejlepší řešení z pohledu projektantů a urbanistů. Počítáme, že se k ní vyjádří i lidé bydlící v okolí a místní podnikatelé, jejichž připomínky se případně mohu zapracovat do konečné podoby,“ dodal Vedlich.

Náklady na rekonstrukci město odhaduje na zhruba 18 milionů korun, mohlo by získat dotaci ve výši až 90 % uznatelných nákladů. Termín realizace úprav této křižovatky je plánovaný na přelom let 2020 a 2021.

Více o tomto projektu: Přestupní uzel U Grandu


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí