Přidat na Seznam.cz



HRADEC KRÁLOVÉ, PARDUBICE – Sobota 9. září bude ve východních Čechách ve znamení oslav 160. výročí tratě Pardubice – Jaroměř a Regionálního dne železnice v Pardubicích a Hradci Králové. Součástí programu budou jízdy zvláštních historických vlaků a také exkurze do běžně nepřístupných provozů. V neděli 10. září budou oslavy pokračovat Dnem železnice v Trutnově.

Tam mimo jiné přijede z Hradce Králové i nedávno zrekonstruovaný motorový vůz „Stříbrný šíp“.

Regionální den železnice ve východních Čechách bude ve znamení oslav 160 let tratě z Pardubic přes Hradec Králové do Jaroměře. Cestující se v sobotu 9. září můžou těšit na mimořádné jízdy historických vlaků s parní lokomotivou „Ušatou“ a také elektrickou jednotkou „pantograf“.

Parní vlak pojede mezi hlavními nádražími v obou krajských městech celkem třikrát tam a zpět, jeden pár spojů zajede až do Bílé Třemešné. Z Hradce Králové do Pardubic bude odjíždět v 6:20, 11:15 (jede z Bílé Třemešné) a 15:45, zpět z Pardubic do Hradce Králové pak v 7:20 (jede až do Bílé Třemešné), 13:15 a 17:15. V parním vlaku bude platit zvláštní jízdné podle počtu projetých zón. Jednosměrná jízdenka z Pardubic do Hradce Králové nebo z Hradce Králové do Jaroměře bude stát dospělé cestující 60 Kč (1 zóna). Z Hradce Králové na Kuks, do Dvora Králové nad Labem a Bílé Třemešné bude jízdné za 100 Kč (2 zóny) a cestující, kteří sem pojedou z Pardubic budou potřebovat jízdenku pro 3 zóny za 120 Kč. Děti do 15 let a studenti do 26 let mají 50% slevu.

Pantografová jednotka pojede během dne několikrát mezi Pardubicemi, Hradcem Králové a Jaroměří. Celou trasu mezi Jaroměří a Pardubicemi projedou celkem dva páry spojů – s odjezdy z Jaroměře v 7:02 a 13:02 a z Pardubic v 8:05 a 12:05. Kromě toho jsou plánované také kratší jízdy – ráno v 6:35 z Hradce Králové do Jaroměře, ve 14:34 z Pardubic do Hradce Králové a v 9:42 a 15:53 z Hradce Králové do Pardubic. V těchto vlacích bude platit běžný tarif Českých drah a integrovaných dopravních systémů IREDO a VYDIS.

Atraktivní podívanou budou souběžné jízdy vlaků ve dvoukolejném úseku mezi Opatovicemi nad Labem a Stéblovou. Fanoušci železnice se jich dočkají těsně po desáté hodině dopoledne, kdy souběžně pojede pravidelný vlak Os 6237 (Hradec Králové hl.n. 10:04 – Pardubice hl.n. 10:26, RegioPanter) a mimořádný vlak Os 10307 (Hradec Králové hl.n. 9:42 – Pardubice hl.n. 10:42, pantografová jednotka). Druhá souběžná jízda je plánovaná na cca 16:15, kdy vedle sebe pojede parní vlak a pantografová jednotka. Oba spoje budou začínat v Hradci Králové hl.n., parní vlak dojede do Opatovic v 15:45 po hlavní trati, pantograf pojede v 15:53 s úvratí v Praskačce a přes tzv. Plačickou spojku. Z Opatovic pak bude následovat souběžná jízda obou těchto vlaků.

Vedle mimořádných vlaků je na sobotu připraven bohatý doprovodný program, který bude probíhat nejen na hlavních nádražích v Pardubicích a Hradci Králové, ale i na dalších místech spojených se železnicí.

V Pardubicích si budou návštěvníci moci prohlédnout pracoviště řízení provozu, železniční techniku SŽDC, výstavu modelových kolejišť a dobových fotografií nebo výstavní vozy Českých drah (Vláček Hráček, Kinovůz, a vůz s historickou expozicí). Příjezd parního vlaku na hlavní nádraží (cca od 12 do 13 hod.) zpříjemní doprovodný hudební program a v kině Sirius na nádraží se budou od 9 do 16 hodin promítat filmy s drážní tematikou. Během dne budou také připravené výletní jízdy Pardubického spolku historie železniční dopravy (PSHŽD) motorovým vozem „Hurvínek“ z Pardubic do Slatiňan a zpět s možností návštěvy muzea v Rosicích nad Labem a expozice ve Slatiňanech. V těchto vlacích bude platit tarif PSHŽD.

V Hradci Králové se můžou fanoušci železnice těšit na jízdy motorovou jednotkou řady 814 z nádraží do depa, kde si prohlédnou výstavu vozidel ČD, dále na výstavu modelářů v suterénu hlavního nádraží nebo na bezplatnou prohlídku Muzejní expozice sdělovací a zabezpečovací techniky v areálu Signal Montu. Kdo dojede do Jaroměře, bude si moci prohlédnout zdejší železniční muzeum nebo pokračovat mimořádnými vlaky do Kuksu, kde bude připravené vinobraní.

Podrobnosti o Regionálním dnu železnice v Pardubicích a Hradci Králové včetně jízdních řádů a cen jízdného jsou k dispozici na webu www.denzeleznice.cz.

ŽELEZNIČNÍ DEN V TRUTNOVĚ

Železniční víkend bude pokračovat v neděli 10. září v Trutnově. Pestrý program bude připravený od 8:30 do 17:30 během dne otevřených dveří v trutnovském depu. Do Trutnova pojedou nejen pravidelné spoje, ale také zvláštní vlaky Českých drah.

V 7:40 pojede z Náchoda přes Adršpach do Trutnova parní vlak v čele s lokomotivou „Ušatou“. Ten bude pokračovat až do Vrchlabí a zpět a večer se přes Náchod vrátí do Hradce Králové. Pro cestu do Trutnova bude možné využít také zvláštní vlak RegioShark, který pojede v 7:40 z Hradce Králové hl.n. a na trutnovské hlavní nádraží přijede v 8:37. Tato moderní souprava Českých drah bude z Trutnova dál pokračovat do Jilemnice a zpět a večer se přes Jaroměř vrátí do Hradce Králové. Atraktivní bude také jízda motorového vozu „Stříbrný šíp“, který pojede v 7:04 z Hradce Králové do Trutnova (příj. v 8:17) a po trase zastaví v České Skalici, Starkoči, Červeném Kostelci a Malých Svatoňovicích. Zpět z Trutnova do Hradce Králové pak odjede v 16:22 po stejné trase jako ráno při cestě do Trutnova. Příjezd do Hradce Králové je naplánován na 17:36.

V mimořádných vlacích budou platit jen jízdenky za zvláštní jízdné, které je možné zakoupit v předprodeji u všech pokladen ČD nebo u průvodčího ve vlaku. V prodeji budou jak jízdenky za globální jízdné na konkrétní vlak za 40 Kč (děti za 20 Kč), tak celodenní jízdenka pro jednotlivce za 150 Kč nebo pro rodiny (max. 2 dospělí a 2 děti do 15 let) za 350 Kč. Jízdenky do „Stříbrného šípu“ bude možné zakoupit pouze u vlakového personálu tohoto vlaku. Dospělí zaplatí 100 Kč, děti do 15 let 50 Kč, cestující s průkazem ZTP a ZTP/P 25 Kč. V tomto vlaku nebudou platit Celodenní jízdenky. Děti do 6 let se přepravují zdarma bez nároku na místo k sezení.

V trutnovském depu se můžou návštěvníci těšit na výstavu vlaků ČD a speciálních drážních vozidel SŽDC, jízdy na stanovišti malé lokomotivy v obvodu depa, dětskou zahradní železnici, výstavu modelů a stavebnic Merkur, výstavu vojenské techniky klubu vojenské historie, exponáty železničního muzea Meziměstí a promítání filmů se železniční tematikou. Chybět nebude ani dětský koutek se speciálním vozem „Vláčkem Hráčkem“, občerstvení a stánky s upomínkovými předměty se železniční tematikou.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU