Přidat na Seznam.cz



Bagry se zakusují do ošklivého stadionu. Hradec se těší na arénu

11. října 2017 14:54. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

HRADEC KRÁLOVÉ – Západní tribuna už zůstane jen na fotkách. Je otázkou, zda někoho přepadne stesk po starém stadionu, na kterém si starší fanoušci museli brát dalekohled, aby viděli na hřiště. O víkendu byla odstraněna část sedaček, v tomto týdnu 48 tunový stroj svými hydraulickými nůžkami začal rozebírat střechu. Vše, co je nad samotným valem západní tribuny, zmizí do konce roku.

„Konečně se práce na novém fotbalovém stadionu přesunuly od jeho virtuální podoby na výkresech a od stolů a razítek úředníků přímo do terénu, na staveniště stadionu,“ řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich, odpovědný za městské investice.

Na podzim proběhne první etapa demolice a odstraní vše nad valem západní tribuny, jako třeba právě rezavá střecha.

V další fázi demolice, která bude již součástí veřejné zakázky na stavbu nového stadionu, se bude odvážet již samotný val pod západní tribunou.

„Veškerý materiál, který se získá z demolice stadionu, chceme v maximální míře využít během stavby nového, na terénní úpravy v jeho okolí nebo na jiných projektech ve městě,“ řekl náměstek Vedlich.

Stadion má vydaný demoliční výměr a platné územní rozhodnutí.

Na konci srpna nabylo právní moci obecné stavební povolení k výstavbě nového fotbalového stadionu v Hradci Králové, v platnosti je také souhlas vodoprávního úřadu. Poslední dokument povolující stavbu arény v Malšovicích bude vydávat silniční správní úřad hradeckého magistrátu.

Již během podzimu by tak město mělo mít veškerá potřebná povolení a souhlasy úřadů pro stavbu nového fotbalového stadionu kompletní.

„Vydání posledního stavebního povolení z hlediska napojení arény na okolní dopravní infrastrukturu předpokládáme ještě v tomto roce, co nejdříve poté chceme vypsat veřejnou soutěž na dodavatele. Jestli nedojde k nějakému zdržení, stavba nové západní tribuny by mohla začít již v průběhu příštího roku,“ dodal Vedlich.

V květnu zastupitelé schválili navýšení rozpočtu na stavbu fotbalového stadionu na celkovou částku 550 milionů korun. Nová aréna díky tomu bude splňovat požadavky na konání mezinárodních utkání a poskytne moderní a ve světě dnes již standardní komfort návštěvníkům stadionu i hráčům. Navíc s takovými parametry má reálnou šanci na získání dotace z ministerstva školství. Vzniknou zcela nové prostory pro návštěvníky zápasů, pro hráče, prostory pro média a VIP, kanceláře fotbalového klubu, fanshop či stanoviště komentátora.

Zachovaná budou samozřejmě i typická osvětlení hrací plochy „lízátka“, i když v modernizované podobě. Budou úspornější a o něco menší než ty současná.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí