Přidat na Seznam.cz



Okolo Hradce po dálnici zdarma. Možná bude bez poplatků

18. října 2017 12:26. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, D11, DOPRAVA

HRADEC KRÁLOVÉ – Automobily jedoucí od Náchoda, Jičína nebo z Trutnova směrem dál na Pardubice a obráceně, se dnes mohou vyhnout průjezdu Hradcem Králové, pokud využijí úseku dálnice D11 a D35 propojující křižovatky u ČKD na severozápadě města a u Opatovic. Jejich počet by se ještě zvýšil, pokud by tyto úseky dálnic nebyly zpoplatněny, informoval Královéhradecký kraj.

Na návrh kraje vyjmout úsek dokončené dálnice D11 Osičky – Hradec Králové a úsek dálnice D35 Sedlice – Opatovice nad Labem ze systému zpoplatnění Ministerstvo dopravy zatím odpovědělo negativně. Město a kraj však chtějí v iniciativě provozovat úseky dálnic bez poplatku pokračovat.

„Významně by se ulevilo tranzitu Hradcem Králové. Bohužel vyjádření ministerstva bylo negativní s odůvodněním, že návrh neměl dostatečnou politickou podporu. Přitom v takovýchto případech nejde o politiku,“ řekl náměstek hejtmana Martin Červíček zodpovědný za oblast dopravy, který bude vést v této záležitosti další jednání.

„Mezi krajem a městem jsme neměli problém najít shodu. Věřím proto, že ve společném tlaku na ministerstvo nám hodně pomohou i nově zvolení poslanci a současní senátoři,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Z pohledu města Hradec Králové se takový záměr přímo nabízí. Jde o zhruba 9 kilometrový úsek, 6 kilometrů po D11 a 3 kilometry po D35.

„Je zcela na místě umožnit využívání tranzitní komunikace i řidičům, kteří na svých cestách krajem nepotřebují zajíždět do Hradce Králové a nechtějí si kupovat dálniční známku na celý rok. Dálnice vedoucí kolem krajského města a její propojení na Hradubickou silnici tvoří přirozený obchvat města při cestách od Pardubic směrem na Jičín, Trutnov nebo Náchod a opačně. Jde o logický požadavek, který by nebyl v rámci republiky ničím výjimečným,“ řekl primátor Hradce Králové Zdeněk Fink, který poznamenal, že takto to funguje třeba v Plzni nebo Karlových Varech.

Dalším krokem by tak mělo být vytvoření společného prohlášení Královéhradeckého kraje a města Hradce Králové, které podepíše hejtman Jiří Štěpán spolu s primátorem Zdeňkem Finkem. To bude posléze odesláno na Ministerstvo dopravy ČR.

Ministerstvo zatím nevyloučilo, že se původní negativní verdikt může ještě změnit na kladné stanovisko. Jak řidičům tak i městu to může přinést jen samé plusy.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU