Přidat na Seznam.cz



V centru začala výstavba parkovacího domu

18. prosince 2017 8:30. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

HRADEC KRÁLOVÉ – V centru města začínají stavební práce na novém parkovacím domě Jana Gayera. Ustoupit mu už musela dočasná budova, ve které sídlila veterinární klinika. Investorem stavby je společnost ISP, která provozuje systém parkování v Hradci, ta má ve smlouvě, že musí vybudovat nejméně 1000 parkovacích míst. Parkovací dům by měl sloužit až pro 320 automobilů.

Nevyroste zde ale jen parkovací dům, proměna čeká celý kasárenský areál, který se z gruntu promění. Místo budov, kde se každý den rozpadá omítka, by se měl stát revitalizovaný areál chloubou.

Rekonstrukci areálu bude financovat Královéhradecký kraj a velkou část nákladů pokryjí dotace z EU. V Gayerových kasárnách má vzniknout depozitář pro sbírky Muzea východních Čech a interaktivní expozice, v sousedních Vrbenského kasáren bude vystavena přírodovědecká sbírka a centrum pro prezentaci přírodního dědictví regionu.



Do nové podoby se revitalizuje i prostranství, na kterém se pořádají od jara do podzimu farmářské trhy a parkují auta.

Začátek realizace proměny areálu se očekává do roku 2020 v případě přidělení dotace. Náklady na rekonstrukci každého objektu se předpokládají kolem stovky milionů korun. V obou případech by kraj mohl získat 85 % dotaci z IROP, 5 % ze státního rozpočtu a zbytek by pokryl z vlastních zdrojů.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU